'İstihdam seferberliğiyle hedef 2.5 milyon kişiye iş'

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2009’dan bu yana yaklaşık 10 milyon yeni istihdam oluşturduğunu belirterek, 2019 istihdam seferberliği kapsamında 2.5 milyon yeni istihdamı hayata geçireceklerini söyledi.  

Miray ÇİMEN

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “TOBB’dan yeni istihdam taahhüdü aldım. 2.5 milyon kişilik ilave istihdam sağlayacaklar” açıklamasının ardından 2019 istihdam seferberliği ‘Burası Türkiye Burada İş Var’ sloganıyla start verdi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2.5 milyon yeni istihdamı hayata geçireceklerini belirterek, Bugün Türkiye’ye karşı oynanan oyunlara ekonomide çizilmek istenen senaryolara karşı vurulan güçlü bir yumruğun günü” dedi. Albayrak, seçim sonrasında ekonomiye güvence vererek, “Seçimden sonra çok daha güçlü pozitif bir süreç bizi bekliyor” diye konuştu.

BU KADAR GÜÇLÜSÜ YOK

Ekonomik büyümenin sürdürülebilir ve kapsayıcı olması yönünde istihdamı artıcı politikaları uygulamaya devam ettiklerini belirten Albayrak, yeni istihdam teşvikleri hakkında şu bilgileri verdi: “2019 ve 2020 yıllarında ilk defa işe alınacak her işçinin sigorta ve vergilerini üstlendik. 2018 yılında 9 ayı bulan asgari ücret desteği 2019 yılında 12 ay boyunca verilecek. Bölgesel istihdam teşviğiyle ilgili 1 yıl uzatma kararıyla ilgili olarak halen 51 il ve 2 ilçede uygulanan işverenlere sağlanan 6 puanlık SGK teşviğinin 2019 yılında da devam edeceğini açıkladık. 

DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK

Sigorta prim teşviği önümüzdeki yıl 500’ün altı ve üstü diye ayırmıştık, onu da birleştirerek tüm işverenlerimizi 5 puan olarak bunu da ifade ettik. 1 Şubat 2019 ile 30 Nisan 2019 tarihleri arasında işe alınan işçilerimizin 3 ay süreyle tüm prim, vergi ve ücret desteği yine devletimiz tarafından karşılanacak. Dünyada belki bu kadar güçlü bir istihdam teşvik paketi yoktur.”

VERİLEN TEŞVİKLER NELER?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrük Selçuk ise konuşmasında istihdam teşvikleri hakkında şu bilgileri verdi:

- İşverenin nisan sonuna kadarki her ilave istihdamda, 3 ay boyunca prim ve vergilerin yanı sıra ücreti de devlet karşılayacak.

- Mevcut çalışana ilave olarak işe alınan her bir sigortalının, asgari ücret düzeyinde tüm prim ve vergileri 12 ay boyunca karşılanacak.

- 2016’da başlatılan asgari ücret desteği bu yıl da devam edecek. 

- 5 puan prim indirimiyle çalışan başına 128 TL ila 960 TL arasında işveren yükü hafifletiliyor.

- Bu 5 puana ek 51 il ve 2 ilçede 6 puan indirim.

- MEGİP kapsamında, 8 ay boyunca kursiyerlerin ücretleri ve primleri karşılanacak.

- İşsizlik ödeneği alanlar ile kadın, genç, engelli, mesleki yeterlilik belgelilerin veya işbaşı eğitimini bitirenlerin istihdamında prim indirimi var.

YENİ KOBİ KREDİ PAKETİ BU HAFTA

KOBİ’lere, esnafa ve sanayiciye finansmana erişim noktasında da önemli paketler açıkladıklarını anımsatan Albayrak, “Ocak ayında 13 bankanın katılımıyla KOBİ’lerimiz için 20 milyar liralık bir kredi paketi müjdesini vermiştik. 67 bin 348 KOBİ’ye 20.3 milyar liralık kredi tamamlandı. Yeni bir paket daha geliyorBu hafta, açıklayacağız" diye konuştu.

IMF ELLERİNDE PATLADI

“Bir kısmı ‘Seçimi de bekleyim, göreyim’ diyor. Sonucu belli, gümbür gümbür iyi gidiyor” diyen Albayrak, “Türkiye’nin yurtdışında ekonomi hikayesi pozitif yankı buldukça, malum kesimin negatif algı çabaları çaresizliklerinin işareti. IMF üzerinden başlayan tüm çalışmalar da ellerinde patlayınca, seçimde ne olur, nisanda ne olur algısıyla uğraşıyorlar. Nisan’dan sonra çok daha güçlü bir Türkiye ekonomisi olacak" dedi.

Güçlü sermaye girişi oldu

“Piyasa tartıştı, net hata noksan girişinde geçen yıl 21.17 milyar dolar oldu” diyen Bakan Albayrak, “Hep ifade ediyorum. Net hata noksan rakamı bugüne kadarki en yüksek rakam" dedi.

Faizlerde ağustos etkisi silindi

Atılan adımların piyasalardaki olumlu etkisinin her geçen gün arttığını ifade eden Albayrak, Mevduat faizleri yüzde 30’lara çıkmıştı, yüzde 20’lerin altına geldi, ticari kredilerde yüzde 40’lardaki seviyeler 20’lerin altına geldi. Mayıs seviyelerini yakalamaya başladı" açıklaması yaptı.