İstihdam için önemli adım! Deprem bölgesine dev Savunma yatırımı

Deprem bölgesindeki illere 8 milyar liralık savunma sanayii yatırımı geliyor. TUSAŞ Maraş'ta uçak parçası, Gaziantep'te karbon elyafı üretecek. Roketsan ise Kırıkhan'da silah ve roket fabrikası kuracak.

Akşam

Deprem bölgesine yapılacak savunma sanayii yatırımları netleşti. Daha önce sadece Kahramanmaraş için duyurulan 1 milyar liralık savunma sanayii yatırımı 8 milyar liraya çıkarılarak tüm deprem bölgesine yayılacak. Yapılacak yatırımlar arasında uçak parçaları, karbon elyafı, silah ve roket fabrikası da var. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile birlikte Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda yapılacak yatırımların detaylarını açıklayan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, stratejileri arasında savunma sanayii yatırımlarının Anadolu'nun çeşitli yerlerine dağıtılması olduğunu söyledi.

KIRIKHAN'A ROKET TESİSİ

Demir "İlk etapta TUSAŞ şirketimizle Kahramanmaraş'ta muhtelif uçak parçaları üretmek üzere yatırım yapılacak" dedi. Şu anda Kahramanmaraş için 500 kişiye kadar istihdam planladıklarını belirten Demir, "Tabii sanayicilerimiz farklı bir spektrum çizerlerse bu sayının artması mümkün. Yatırımın da 1 milyar liraya ulaşmasını bekliyoruz, tabii daha sonra bunun artmasını da bekliyoruz" diye konuştu. Demir, Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde TUSAŞ üzerinde karbon elyaf üretimiyle ilgili tesis kurmak üzere harekete geçeceklerini, Hatay Kırıkhan bölgesinde ROKETSAN üzerinden silah ve roket sistemleri, Pavo şirketinin de bölgeye bilişim alanında bazı yatırımlarının olacağını kaydetti.

ÖZEL SEKTÖR DE OLACAK

Daha sonra Malatya, Elazığ, Adıyaman ve Osmaniye'yi ziyaret edeceklerini, bu illerdeki yatırım durumlarını gözden geçireceklerini bildiren Demir, "Bu illerdeki yatırımların hepsini topladığımızda 8 milyar liralık bir portföy var elimizde. İnşallah bunu adım adım hayata geçireceğiz. TUSAŞ, ROKETSAN, ASELSAN, HAVELSAN şirketlerimiz başta olmak üzere özel sektör şirketlerimiz de elini taşın altına koyacak" dedi.

İLK ÜRETİM TEMMUZDA

İsmail Demir, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde uçak parçası üretim tesisinin temmuzda üretime başlayacağını bildirdi. Basın toplantısının ardından fabrikanın kurulacağı alanda yaptığı incelemeler yapan Demir "Haziran ayında ilk tezgahlar buraya gelmiş olacak. Temmuz ayında da belirli imalatlar başlar" dedi.

EKOSİSTEM KURUYORUZ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, sadece kamunun değil savunma sanayii alanındaki özel sektörün de çok önemli bir ekosistemi Kahramanmaraş'ta oluşturacağını şimdiden görebildiğini söyledi. Sanayisini yıllardır tekstille ayağa kaldırmaya çalışan Kahramanmaraş'ı bu alandaki çeşitlenmenin heyecanlandırarak motive ettiğini vurgulan Kirişci, iskan ve istihdamın Kahramanmaraş açısından önemli olduğunu belirtti.

AFETZEDELERE İSTİHDAM ŞARTI

İsmail Demir, deprem bölgesinde yaraları hep beraber sarıp, bölgeyi çok daha güçlü şekilde ayağa kaldıracaklarını ifade etti. Yapacakları yatırımda istihdam şartları olacağını belirten Demir "İlk başta afetzede olması gibi kısıtlamalarımız olacak. Bölge insanı olması gerekiyor. İlk plan depremzede ve her aileden bir kişi olması gerekiyor. Şöyle bir soru gündeme geliyor, bölgedeki yatırımlar için biz yüksek teknolojiye doğru giden bir yolculuk yapacağız. Şu anda bile 100 kişi planlıyoruz. TUSAŞ'a götüreceğiz bu arkadaşlarımızı, eğitimlerini vereceğiz" dedi.