İsteyen istediği kadar konut yapamasın

‘İnşaat sektörüne düzenleme’ye bir öneri de Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur’dan geldi. Timur, “İsteyen, istediği kadar konut yapamasın. Bu sınırlamalar gelişmiş ülkelerde var” dedi. 

ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE

Gayrimenkul sektörünün son dönemde öncelikli gündem maddesi haline gelen ‘inşaat sektörüne düzenleme’ konusuna Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur’dan da bir öneri geldi. Sektörün sürdürülebilir bir niteliğe kavuşması için, konut üretiminin şirketlerin özkaynağına, finansal durumuna göre sınırlandırılması gerektiğini savunan Timur, “Her isteyen, istediği kadar konut projesi üretememeli. Bir sınırlandırma olmalı. Bu dünyanın gelişmiş ülkelerinin birçoğunda var” dedi. Bu sınırlandırmanın hem adet hem de dağılım açısından olması gerektiğini vurgulayan Erden Timur, “Devlet ihtiyaç envanterine sahip. Hangi bölgede hangi tür daireye ihtiyaç var bunları biliyorlar. Gereğinden fazla ya da ihtiyaç olmayan, tercih edilmeyen tipte konut üretimi engellemek için düzenleme olması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı. 

5 YERİNE 3 YAPARSIN

Bu sınırlandırmanın sermaye yeterliliği kriteri açısından da geçerli olmasını vurgulayan Timur, “Örneğin Merkez Bankası’nın elinde bir veri seti var; ona göre kararını veriyor. Peki biz gayrimenkul şirketlerinde neye göre karar vereceğiz? Yapılacak projenin toplam aktif büyüklüğe göre mi belirlenmesi gerekiyor? Böyle bir düzenleme geldiği zaman 5 proje yerine 3 proje yaparsın, daha sağlıklı bir durum oluşur” diye konuştu. 

TASARRUFUNA TALİBİZ

Gayrimenkul sektörünü bankacılığa benzeten Timur, “Bankalar gibi biz de aslında tüketicinin tasarrufuna talibiz. Bu nedenle belirli düzenlemelerin, kriterlerin ve güvenilir verilerin olması gerekiyor” dedi. Timur “Şu anda sektörümüzde verisiz-belgesiz konuşanın sözüne de değer veriyoruz ama gerçek mi değil mi bilmiyoruz. TÜİK’in verileri var; kütlesel bir şey ifade ediyor” ifadelerini kullandı.

‘Gönlü zenginler’listesinde ilk 20’de!

 Erdem Timur, Forbes tarafından hazırlanan ‘En Zengin 100 Türk’ listesinin 88’inci sırasında. “Benim servetim, şirketin hissesi diyen” Timur, “Gönlü zenginler listesinde de her yıl ilk 20’nin içindeyiz. Oradaki para, servet değil yardım” dedi.

Boğaz’da 20 odalı ev

Nef, bu yıl 3.4 milyar TL’lik yeni projeleri açıklamaya hazırlanıyor. Kandilli projesinin lansmanını yapacaklarını söyleyen Timur, “Kandilli Boğaz’daki en iyi proje diyebilirim. ‘Foldhome’ konseptinde hayata geçiriyoruz, bu konseptle küçük bir ev alıyorsunuz ama aslında 20 odalı bir ev almış gibi yaşam alanına sahip oluyorsunuz” dedi. 

FC Barcelona’yla yurtdışında hız kazandık

 ERDEN Timur, geçen yıl ayrıca dünyaca ünlü spor kulübü FC Barcelona’nın sponsorları arasına katılan Nef’in söz konusu sponsorluk anlaşmasıyla birlikte yurtdışı hedefleri doğrultusunda büyük aşama kaydettiğini vurguladı. Timur, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Radarımızda Almanya, İngiltere ve ABD var. ABD’de çeşitli ortaklıklarla ilerleyeceğiz, bu kapsamda da görüşmelerin sonuna gelmek üzereyiz” ifadelerini kullandı. 

450 milyon TL nakit kasada hazır bekliyor

2017’yi 1950 konut satışıyla kapatarak ciroyu 1.5 milyar TL’ye çıkaran Nef’in bu yılki hedefi de iddialı. 2018 sonunda 2.1 milyar TL ciro hedeflediklerini vurgulayan Timur, bu yıl toplam 3.4 milyar TL’lik yeni projelerin lansmanını yapacaklarını belirtti. Timur ayrıca kasalarında 250 milyon ila 450 milyon TL arasında likidite tuttuklarını söyledi.