İstanbul'un su sıkıntısı ‘işletme'den kaynaklı

İstanbul'daki barajların aktif doluluk oranının yüzde 64.8'ten yüzde 36'ya düştüğünü belirten Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Burada işletmeyle alakalı bir sorun olduğunu düşünüyoruz” dedi.

LÜTFİ KAPLAN

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin yılda kişi başına 1313 metreküp kullanılabilir su miktarıyla su stresi altındaki ülkelerden biri olduğunu söyledi. Yumaklı, "Su zengini de değiliz, su fakiri de değiliz ama su stresi altındaki ülkelerden birisiyiz. Hem nüfus artışı hem de suyun verimsiz kullanımı nedeniyle kişi başı kullanılabilir su miktarının 2030'da 1200 metreküpe gerileyeceğini tahmin ediyoruz. Eğer bu 1000 metreküplerin altına düşerse, işte o zaman su kıtlığıyla yüzleşmiş olacağız" dedi.

YATIRIM YAPILMADI

Özellikle istanbul'daki barajlardaki düşük seviyeye dikkat çeken Yumaklı, "Barajlardaki aktif doluluk oranları Ankara için yüzde 37.8, İzmir için yüzde 19.9. Bursa için geçen sene bugün yüzde 58 bu yıl bugün yüzde 80. Aktif doluluk oranı İstanbul için yüzde 36. İstanbul'un yüzde 64.8'ten yüzde 36'ya düştüğünü görebiliyoruz. Bu konu da çok speküle ediliyor, açıkçası biz burada işletmeyle alakalı bir sorun olduğunu düşünüyoruz. Zamanında eğer İstanbul'daki barajlara gerekli aktarımlar yapılmış olsaydı, şu anda bu doluluk oranları sezona çok daha yüksek oranlarda geçmiş olacaktı" dedi. Dün Ankara'da medya temsilcileriyle bir araya gelen Bakan İbrahim Yumaklı'nın konuşmalarından öne çıkanlar şöyle:

■ YÜZDE 77'Sİ MELEN'DEN: İstanbul kullanmış olduğu suyun yüzde 77'sini Melen kaynaklarından elde ediyor, kalanını da diğer barajlardan. Dolayısıyla biz burda geçtiğimiz dönemde İstanbul'un ihtiyacı olan suya farklı kaynaklardan katkı yapma konusunun olmadığını görüyoruz. Bu yılın başı itibarıyla şehre verilen su miktarı 650 milyon metreküp. Melen ve Yeşilçay regülatörlerinden yaklaşık 490 milyon metreküplük su çekilmiş. En kurak periyodun olduğu temmuz-ağustos döneminde Melen ve Yeşilçay'daki regülatörlerinden günlük çekilen ortalama su miktarı 1 milyon 929 bin olmuş ama kullanım 3 milyon 379 bin metreküp. Yani İstanbul'un su kullanım miktarı belli, bu regülatörlerden çekilen su miktarı belli. Dolayısıyla siz oraya aktarmanız gereken rakamı aktarmayıp sürekli havuzunuzdan harcadığınızda, sonra sıkıntılı kuraklık görüntüleri meydana geliyor.

■ SU AKTARIMI YAPILMIYOR: Bu tamamen işletme olayıdır, onu söyleyeyim. Burada bizim tahminimiz, enerjiyle alakalı giderleri kısma adına zaman zaman bu regülatörlerden aktarılan suyun durdurulduğu yönünde. Hem su tüketimi arttı hem geçmiş yıllardan daha az yağış geldi hem de çekilebilecek maksimum su bu regülatörlerden çekilmediğinde ortaya kuraklık görüntüsü çıkıyor maalesef. Tamamen işletme konusu, burada ilgili belediyenin bu konuya özen göstermesi gerektiğini söyleyebilirim.

SOFRA MALİYETİ AZALTILACAK

Tarladan sofraya giden bütün süreçlerde girdi maliyetlerini düşürmek, verimlilik ve kaliteyi artırmak, tarımı dijitalleştirmek, yönetimi sadeleştirmek bizim en önemli gündem maddelerimiz. Ayrıca Kent Tarımı projesi ile üretim yerlerini tüketim yerlerine yaklaştırarak özellikle nakliye ve uzun mesafelerden kaynaklı zayiat kalemlerini de azaltmak istiyoruz. Yine verimlilikle alakalı Türkiye'de 100 lokasyonda jeotermal enerjiye dayalı olmak üzere ihtisas organize sanayi bölgeleri kurulacak. Balıkesir Gönen'de 8 bin dekarlık alana kurulacak ve dünyanın en büyük Jeotermal Isıtmalı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) olacak. Elbette projede jeotermalin yanı sıra yine ülkemizin büyük avantajlarından olan rüzgar-güneş ve biyokitle enerjileri de olmak üzere kullanılacak.