İstanbul'un mazisi biberin kırmızısı!

Silivri'nin iklim şartları nedeniyle biberin kurutulabildiği 2 köyünde hayata geçirilen “İstanbul'un Mazisi, Biberin Kırmızısı” projesiyle ata tohumlardan sağlanan 180 bin fide 200 çiftçi kadına dağıtıldı. Elde edilen verim köylüleri memnun etti.

İstanbul Silivri'de ata tohumlardan elde edilen 180 bin fidenin geçimlerine katkı sunmak amacıyla 200 kadın çiftçiye dağıtıldığı "İstanbul'un Mazisi, Biberin Kırmızısı" projesi yüksek verimiyle yüzleri güldürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi ile yaklaşık 3 yılda boş, nadasa bırakılan ya da atıl durumdaki yaklaşık 4.5 milyon dekar alanda tarımsal üretim başladı. TAKE Projesi kapsamında İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kentin farklı ilçelerinde önemli projeler de gerçekleştiriliyor.

SİLİVRİ'YE ÖZEL PROJE

Bu yıl 4 milyon fidenin dağıtıldığı ve 39 projenin hayata geçirildiği İstanbul'da başlatılan önemli projelerin birisi de "İstanbul'un Mazisi, Biberin Kırmızısı" başlıklı projeydi. Silivri'ye bağlı Sayalar ve Danamandıra köylerinde uygulanan proje kapsamında kadınlardan alınan ata tohumları özel olarak incelendi ve eleme işlemlerinden geçirildi. Daha sonra bu tohumlardan seralarda yetiştirilen 180 bin biber fidesi 200 kadın çiftçiye dağıtıldı. İklim şartları ve hava sirkülasyonu nedeniyle sadece bu iki dağ köyünde rüzgarla kurutulabilen biberler, daha sonra değirmenlerde öğütülerek toz haline getirilecek. Çiftçi kadınlar, yetiştirip toz haline getirdikleri biberlerin alıcısının çok fazla olduğunu ve her yıl ellerindeki tüm ürünü sattıklarını belirtti.Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, TAKE Projesi ile Silivri'de ekilip dikilmeyen bir karış arazi dahi bırakmak istemediklerini belirterek, projeyle buğday, yulaf, kanola, yem bitkisi tohumu; domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz ve salatalık tohumu dağıttıklarını anlattı.

SADECE 2 KÖYDE KURUTULABİLİYOR

Nuri Ertuğrul, "balık biber" ismi verilen biberin ata tohumlarını Silivri'nin iki köyündeki kadınlardan istediklerini ve topladıklarını kaydederek, tohumlardan elde ettikleri fideleri profesyonel bir serada yetiştirerek kadın çiftçilere tekrar dağıttıklarını söyledi.

200 KADIN ÇİFTÇİYE 180 BİN FİDE DAĞITILDI

Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ertuğrul, kadın çiftçilerin bu projeden başarı beklemedikleri için kendilerine tohum verme konusunda çekimser davrandığını belirterek, "2-3 defa evlerine gittik ve kendilerinden tohum rica ettik. Sonunda seramızda üretebilecek kadar bir tohum sayısına ulaştık" şeklinde konuştu. Tohumlar arasında eleme yaptıktan sonra 180 bin fide yetiştirerek 200 civarındaki kadın çiftçiye dağıttıklarını kaydeden Ertuğrul, "Bu tohum bu bölgeye özel bir tohum. Bu balık veya kabya biber diye tabir edilen bir tür. Bu tohuma sahip çıkmak ve onlara faydalı olabilmek için bu projeyi hayata geçirdik" ifadelerini kullandı. Ertuğrul, başta çekimser olan çiftçilere değinerek, "Şu an hepsi çok mutlu ve şimdiden tohumlarını bizim için ayırmaya başladılar" dedi.