İstanbul'a özel yasa! Depreme hazırlık için bakanlık harekete geçti

Bakan Özhaseki, İstanbul'un dörtte birinin risk altında bulunduğunu belirterek Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırıp, İstanbul için yasa çıkarmayı planladıklarını söyledi. Özhaseki, “İstanbul olası depremde hapishaneye döner” dedi.

Akşam Gazetesi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, olası İstanbul depremine yönelik çalışmalar kapsamında İstanbul'a özel bir yasa hazırlayacaklarını söyledi. A Haber'e açıklamalarda bulunan Özhaseki, İstanbul'un dörtte birinin risk altında bulunduğunu belirterek "Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırıp, İstanbul'un kentsel dönüşümü ve depreme hazırlığıyla ilgili yeni yasaları görüşmeye açmayı düşünüyorum" dedi.

OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

Özhaseki "Eğer bunu erken bitirirsek, Meclis'in açılıp bütçe görüşmelerini beklemeye çok da niyetimiz yok, aciliyete binaen 1-2 ay içerisinde Meclis'i olağanüstü toplantıya çağıracağız" diye konuştu. Bakan Özhaseki "İstanbul için özetle 5.8 milyon bağımsız birim var. Bunun 1.5 milyonu riskli. 4'te 1'i riskli. İlk etapta yıkılabilecek olan yapı 600 bin civarında. 7 ve üzeri depremde 600 bin daire yerle yeksan olur. İstanbul'da depremde her sokakta 2 bina yıkılsa, her şey durur. Altyapı da çöker, doğalgaz verilmez olur. İstanbul böyle olursa kocaman hapishaneye döner" dedi.

ADRES KANAL İSTANBUL

İstanbul depremine yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Özhaseki, İstanbul'da bir taraftan rezerv alanlar belirlediklerini, bu alanlarda 300-350 bin kadar konut yapacaklarını, diğer taraftan da Kanal İstanbul civarındaki rezerv alanları, depremzedeler veya depremde ilk yıkılabilecek konut sahipleri için ayırmayı planladıklarını söyledi.

YENİ YASALAR GEREKİYOR

"Türkiye deprem riski taşıyan 5 ülkeden birisi" diyen Özhaseki şunları söyledi: "Deprem riski taşıyan 10 büyükşehir varsa biri de İstanbul. Bunu bilerek hareket etmeniz gerekiyor. Briket yığıp sabah içine girdikleri evler var, bu evlerin risk taşıdığını düşünüyoruz. Kentsel dönüşüm yasaları çıktı. 2000'li yıllardan itibaren gecekonduların önlerini kesmek için millete 250 metrekarelik parseller vermiştik. Yeni yasalar çıkarmak için zorluyoruz. Vatandaşın gönlüne bırakınca bin bir türlü zorlukla karşılaşıyorsunuz."

'YERİNDE DÖNÜŞÜM'DE HATAY İLK SIRADA

Özhaseki, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili yürütülen çalışmaları da anlattı. Deprem bölgesinde devam eden "Yerinde Dönüşüm Projesi"ne başvuru sayısının 146 bin 376 olduğunu ifade eden Özhaseki, "Bunların içerisinde, 125 bin kişi konut, 21 bin kişi de ticari dükkan, vesaire yapmak için müracaat etmiş. En fazla müracaat Hatay'da. Hatay'da 60 bin, K.Maraş'ta 20 bin, Malatya'da 19 bin, Adıyaman'da 11 bin civarında vatandaşımız dönüşüme müracaat etti" dedi. Müracaat edenlerin özel çalışma yapamayacağını, onlara TİP projeler vereceklerini anlatan Özhaseki "Yapı denetim masrafından da muaf tuttuk" diye konuştu.

MÜTEAHHİT BIRAKIRSA BİZ BİTİRECEĞİZ

Özhaseki deprem bölgesine dönük olarak "Vatandaş kendi evini yapmak istediğinde önünü açacağız, denetleyeceğizk. Müteahhit yarıda bırakıp giderse TOKİ marifetiyle biz yapacağız. Şehir merkezlerini biz yapmaya karar verdik" dedi. Özhaseki çadırda 55 bin, konteyner kentlerde ise 465 bin insanın yaşadığını da belirtti.

KONTEYNER KENTLERE KLİMA KURULUMU TAMAM

Kahramanmaraş'ta konteynerlere klima takma çalışmaları tamamlandı. AFAD oordinesinde başlatılan çalışma kapsamında kent genelindeki tüm konteynerlere klima kuruldu. AFAD İl Müdürü Tayfun Temur, 46 konteyner kentte klimasız konteyner kalmadığını belirtti. İnsanların hava sıcaklığından olumsuz etkilenmemesi adına ekiplerin gece gündüz çalıştıklarını ifade eden Temur "İl genelinde kurulu 46 konteyner kentte 16 bin 595 konteyner oturuma açılmış, bu konteynerlerde halihazırda 56 bin 302 vatandaşımız barınıyor" dedi. Necip Fazıl Konteyner Kent'te yaşayan Emine Keten "Emeği geçenlere hep dua ediyoruz" derken 96 yaşındaki Mehmet Yiğit "Devlet yanımızda" diye konuştu.

Sıcaklığın 45 dereceyi bulduğu Kahramanmaraş'ta 16 binin üzerindeki konteyner evlere klima kurulumu yapıldı.