İstanbul Havalimanı'na 8 dakikalık hat açılıyor

14 kilometrelik Arnavutköy-İstanbul Havalimanı Metro Hattı bugün açılıyor. Arnavutköy ile havalimanının arası böylece 8 dakikaya inecek. Bu hatla dünyanın en uzun metro ringlerinden biri İstanbul'da olacak.

İstanbul Metrosu, 69 kilometrelik ring hattına kavuşuyor. İstanbul'u bir baştan diğer başa modern raylı sistem ağlarıyla da donattıklarını belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakan Abdulkadir Uraloğlu, "Ayrıca yarın (bugün) Arnavutköy-İstanbul Havalimanı arasında 14 kilometrelik yeni metro hattını da hizmete açıyoruz. Bir yıl içinde bu hattın devamındaki 17.5 kilometrelik Arnavutköy-Halkalı etabını da tamamlayarak, tamamı yeraltında teşkil edilen metro sınıfında Türkiye'nin en uzun, dünyanın da en uzunlarından olacak 69 kilometrelik ring hattını tamamlamış olacağız" dedi.

4 İSTASYON BULUNUYOR

Arnavutköy-İstanbul Havalimanı hattının Arnavutköy, Taşoluk, İstanbul Havalimanı Kargo ve İstanbul Havalimanı Terminal olmak üzere 4 istasyondan oluştuğunu belirten Uraloğlu, "Arnavutköy-İstanbul Havalimanı Metro Hattı ile Arnavutköy ilçemizi Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro Hattı ile bağlamış olacağız. Böylece Arnavutköy'den İstanbul Havalimanı ve Zincirlikuyu'ya kadar kesintisiz ulaşım olacak. Ayrıca bu hat ile birlikte bakanlığımızın İstanbul'a kazandırdığı raylı sistem hatlarının uzunluğu da 161.7 kilometreye ulaşacak" dedi.

HIZLI VE KONFORLU

Açılacak yeni hatla Arnavutköy'den İstanbul Havalimanı'na ulaşımın 8 dakikaya düşeceğini belirten Uraloğlu, hattın İstanbul Havalimanı'ndan diğer metro hatlarına da entegre olacağını söyledi. Bu sayede Arnavutköy ile Göktürk arasının 20 dakikaya Arnavutköy ile Kağıthane arasının ise 32 dakikaya düşeceğini söyledi. Uraloğlu, Arnavutköy ile Gayrettepe arasının da metro konforu ile 41 dakikada aşılacağını vurguladı.

Bugün açılacak olan Arnavutköy-İstanbul Havalimanı hattının ardından, bir yıl içinde de bu hattın devamındaki 17.5 kilometrelik Arnavutköy-Halkalı etabı tamamlanacak.

KARAYOLLARI AKILLANACAK

Karayollarını akıllandıracak stratejide 2028 rotası belirlendi. Karayolları Genel Müdürlüğü 2024-2028 Stratejik Planı'na göre, 5 yılda 900 kilometrelik otoyol akıllı ulaşım sistemleriyle donatılacak. Belirlenen otoyollarda fiber optik sistemlerden değişken trafik işaretlerine, meteoroloji istasyonlarından sensörlere, kameralardan sis uyarı sistemine kadar teknolojiler sürücülere yön verecek. Abdulkadir Uraloğlu, "Otoyollarımızda kurulan teknolojik sistem altyapısı ve tam entegre veri iletişim ağı ile birlikte yapay zeka destekli büyük veri işleme kapasitesi, ülkemizin karayolu altyapısını bugünkü seviyesine getiren vizyonun teknolojik dönüşüme ayak uydurarak yarının yollarını da tasarladığını, karayolu altyapısına uyarladığını ve buna uygun karayolu politikaları geliştirdiğini gösterüyor" dedi.

BOLU'DA GÜNEY ÇEVRE YOLU AÇILDI

Bolu'nun ulaşım ağının gelişmesi ve trafik sorununun çözümü amacıyla inşa edilen Güney Çevre Yolu törenle hizmete alındı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz, "Zamandan 167 milyon lira, akaryakıttan 38 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 205 milyon lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 2 bin 748 ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız" dedi.