İstanbul Havalimanı'na '3 yol'dan kolay ulaşım

AKŞAM muhabirleri İstanbul Havalimanı’na haftanın ilk günü trafiğin yoğun olduğu sabah saatinde farklı yollardan ulaşımı test etti. Havalimanına Mecidiyeköy’den en çok 38 dakikada ulaşılabiliyor.

1

Bülent ŞANLIKAN - Devrim TOSUNOĞLU - Özgül ÖZTÜRK

Metro hatları 2020 yılında tamamlanacak 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan da yaptığı açıklamada, İstanbul Havalimanı’na ulaşımda zorluk yaşanmayacağını ifade ederek, “Bu bölgede karayolu trafiği bakımından önümüzdeki 20 yılda sıkıntı beklemiyorum” açıklamasını yapmıştı. Bu arada İstanbul Havalimanı’nın raylı sistemle şehir merkezine bağlanması için bir kolu Gayrettepe, bir kolu da Halkalı tarafına uzanan metro bağlantı çalışmaları devam ediyor. Gayrettepe-İstanbul Havalimanı kesiminin öncelikli olarak hizmete alınması hedefleniyor. Seyahat süresinin yarım saatten az olacağı öngörülüyor. Metro hatlarının önümüzdeki yıl hizmete girmesi planlanıyor.

ÖZGÜL ÖZTÜRK HAVAİST'İ KULLANDI

Mecidiyeköy'den 35 dakikada 16 TL'ye gittik 

Her 15 dakikada bir seferin düzenlendiği HAVAiST otobüsleri bagajıyla konforlu bir yolculuk sunuyor. 

İstanbul Havalimanı’na Havaist’le gitmek için saat 09.20’de Metrobüs durağının hemen sağındaki İETT otobüs duraklarında buluşuyoruz. Her 15 dakikada bir seferin düzenlendiği bu duraktan İstanbul Havalimanı’na gitmek oldukça konforlu ve pratik. Sadece İstanbulkart’ın geçerli olduğu Havaist otobüsleriyle İstanbul Havalimanı’na gitmek için kişi başı 16 TL ödeme yapmanız gerekiyor. Havaist otobüslerinin İETT otobüslerinden farkı şehirlerarası otobüslerde olduğu gibi bavullarınızı yerleştirebileceğiniz bagajının olması. 

İNDİRİMLİ TARİFE YOK

Havalimanına kadar sadece 2 durakta duran otobüs 35 dakikada hedefine ulaşıyor. Havaist otobüslerinde 0-6 yaş grubu hariç mevcut şehir içi toplu taşıma hatlarındaki indirimli ve ya ücretsiz tarifeler yok.

DEVRİM TOSUNOĞLU ARACIYLA GİTTİ

Otomobille sadece 28 dakikada vardık 

Mecidiyeköy’den özel araçla yola çıkarak, 37 kilometrelik yolculukla havalimanına kolayca ulaştık.   

Mecidiyeköy’den saat 09.20’de özel araçla hareket ettim. 09.23’de Okmeydanı TEM kavşağına vardım. 09.26’da Hasdal Kavşağı’ndan Kemerburgaz istikametine, 09.38 sıralarında, Göktürk Kavşağı’na, 09.41’de Yavuz Sultan Selim Köprü Kavşağı’nda 09.48’de ise İstanbul Havalimanı’na ulaştım. Yaklaşık 37 kilometre süren bu yolcukta aracımla 80 kilometre hız yaptım. Trafikte yoğunluk yoktu. Yol boyunca taksilerin çokluğu dikkatimi çekti. 

TAKSİYLE ULAŞIM 96.5 LİRA

Mecidiyeköy’den İstanbul Havalimanı’na taksi ile gitmek isteyenler, 37 kilometrelik mesafe için 96.50 TL ödeyecek. İstanbul’da taksilerin açılış ücreti 4 TL ve taksimetre her kilometrede 2.5 TL yazıyor. 

GÜNLÜK OTOPARK 63 LİRA

Havalimanında saatlik otopark bedeli 19.5 TL, günlük ise 63 TL. Kilometrede 50 kuruş yakan bir araç 74 kilometre (gidiş-dönüş) için 37 TL’lik benzin tüketiyor. Paralı otoyolu kullanan ayrıca 5-10 TL veriyor. 

BÜLENT ŞANLIKAN İETT İLE ULAŞTI

Toplu taşımayla 38 dakika içinde havalimanındaydık Mecidiyeköy’den H-2 No’lu hatla iki tam bilet fiyatına (5.20 TL) karşılığında havalimanına ulaşmak mümkün.   

Mecidiyeköy İETT otobüs duraklarından İstanbul Havalimanı’na hareket edecek olan H-2 No’lu hat otobüsüne saat 09.20’de bindim. Çağlayan istikametine doğru yola çıkan otobüs Nurtepe Viyadüğü’nünden geçerek sırasıyla Hasdal, Kemer Yolu, Orman Yolu, Kıyı Emniyeti ve son olarak İstanbul Havalimanı’na ulaştı. 37 kilometrelik yol, 38 dakika süren yolculukla tamamlandı.  İETT otobüsleri her 10 dakika da bir duraktan kalkıyor. Vatandaşlar iki tam bilet (5.20 TL) karşılığında yolculuk yapıyor.  Şoför, vatandaşlara daha iyi hizmet vermek adına güvenlik, güvenli sürüş ve yabancı dil eğitimleri aldıklarını ifade etti. Koltukların çoğu boştu. İETT’yi tercih eden yolculardan Eytibar Cafer, İstanbul içindeki ulaşımın havalimanına ulaşmaktan daha zor olduğunu söyledi.

Taksiciler dil kursuna gidiyor

İstanbul Havalimanı taksicileri, yabancı misafirlere konforun yanı sıra daha rahat bir yolculuk sunmak için çeşitli eğitimlerden geçiyor. Bu eğitimlerin başında ise İngilizce kursları geliyor.

Taksici Uğur Yıldız: “18 yıldır taksicilik yapıyorum. Havalimanının biraz daha oturmasının ardından halkımızın buraya kolaylıkla alışacağını düşünüyorum. İngilizcem derdimi anlatabilecek düzeyde. Müşteri potansiyelimiz son derece yüksek. Gelecekten yana umutluyuz.” 

Taksici Oktay İnci: “12 yıllık taksiciyim. Ben İstanbul Havalimanı taksi durağında çalışıyorum. Yabancı misafirlerimize daha iyi yardımcı olabilecek kadar yabancı dil eğitimim var. İngilizcemi daha da ilerletmek için kurs alacağım.

YOLCULAR NE DİYOR?

Yola 1 saat erken çıkın

Umut Gündoğdu: “Esenyurt’tan İstanbul Havalimanı’na otomobilimle geldim. Saat 08.00’da çıktım. Çatalca üzerinden havalimanına gelmeyi tercih ettim. 1 saat 10 dakika sürdü buraya gelmem.  

Fatma Bal: “Beylikdüzü’nden otomobille 1 saat 15 dakika da geldim. Uçağımız 11.40’da. Ancak saat 08.00 gibi yola koyulduk. Bence yola 1 saat daha erken çıkılmalı."

Geç çıkan kaçırıyor

Pınar Kaya: “Kartal’dan geldik. Uçağımızı maalesef kaçırdık. Uçağımız 10.50’deydi. Normalde biz 08.30 gibi Atatürk Havalimanı’ndan gittiğimiz için çok rahat yetişiyorduk. Saat 08.30’da evden çıktık. Taksiyle havalimanına geldik. Ancak daha erken evden çıkmamız gerekiyordu. Vatandaşa tavsiyem bir iki saat erkenden yola çıkmaları.” 

Bağdat Caddesi'nden 1 saat 15 dakika sürdü

Zeynep Kahraman: “Ben Bağdat Caddesi’nde oturuyorum. İstanbul Havalimanı’nda uçağım saat 13.00’te hareket edecek. Otomobilim ile buraya geldim. 1 saat 15 dakika kadar sürdü, Gelirken Avrasya Tüneli’ni kullandım. Ben genellikle havalimanlarına erken gitmeyi tercih ederim."