İstanbul dört yeni metro ile nefes aldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2 ayda açtıkları 4 metro hattının İstanbul'a nefes aldırdığını söyledi. Uraloğlu “4 hattı kısa sürede 900 bin kişi kullandı” dedi.

İstanbul'da bakanlığın bu yıl hizmete açtığı 4 yeni metroyu 900 binden fazla kişi kullandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılının ilk çeyreğinde İstanbul'da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak 34 kilometre raylı sistem hattını hizmete sunduklarını belirterek, "İstanbul'da bu yıl 4 ayrı hattı hizmete aldık ve bu hatlarımız birkaç haftada toplamda 900 binin üzerinde İstanbullu vatandaşımız tarafından kullanıldı. Şu ana kadar İstanbul'da 147.7 kilometre uzunluğunda 7 raylı sistem hattını bakanlık olarak biz hizmete sunduk. Bakanlığımız tarafından yapılan metro sistemleri sayesinde İstanbulluları trafik çilesinden kurtarıyoruz" dedi.

METROLARA İLGİ BÜYÜK

Uraloğlu, İstanbul'u bir baştan diğer başa modern raylı sistem ağlarıyla donatma çalışmalarına son yıllarda büyük bir hız kazandırdıklarını söyledi. Uraloğlu "İstanbul'un toplam raylı sistem ağı şu anda 348 kilometreye ulaşmış durumda ve bu hatların neredeyse yarısını bakanlığımız hizmete aldı. Sadece bu yılın ilk çeyreği içerisinde, Bakırköy Sahil-Bahçelievler-Güngören-Bağcılar Kirazlı Hattı'nı, Gayrettepe- Kağıthane Metro Hattı'nı, Arnavutköy-İstanbul Havalimanı Metro Hattı'nı ve Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem hattını hizmete açtık. İstanbullu vatandaşlarımız da bu hatlara büyük ilgi gösterdi" dedi.

PROJELER DURMUYOR

Uraloğlu "10 Mart 2024 tarihinde hizmete açtığımız Bakırköy- Kirazlı Metro Hattı sadece 9 günde 359 bin 226 yolcu tarafından kullanıldı" dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın İstanbul'u bir baştan diğer başa modern raylı sistem ağlarıyla da donattığını anımsatan Bakan Uraloğlu, geçmişte de Marmaray, Levent-Hisarüstü Metrosu, Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı Metrosu gibi İstanbul'da 7 adet ayrı metro hattını hizmete aldıklarını ve projelere dur durak demeden devam ettiklerini vurguladı.

Bakırköy-Kirazlı Metro Hattı'nın açılış sürüşünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapmıştı. Hattı 13 günde 359 bin kişi kullandı.

BAKANLIĞIN 2 AYDA AÇTIĞI HATLAR

Açılış tarihi - Güzergah - Taşınan yolcu

29 Ocak 2024 Gayrettepe- Kağıthane Metrosu 278.127

26 Şubat 2024 Sirkeci- Kazlıçeşme Hattı 260.408

10 Mart 2024 Bakırköy- Kirazlı Metrosu 359.226

19 Mart 2024 Arnavutköy- Havalimanı Metrosu 6.000

İSTANBUL'A 600 KİLOMETRELİK HAT DAHA LAZIM

Bakan Uraloğlu, İstanbul için yapılan çalışmaların hızlanarak artacağını belirterek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak yapılan çalışmalar neticesinde İstanbul'un toplamda 1004 kilometre metro hattına ihtiyacı olduğunun da altını çizdi. Uraloğlu, "Her zaman dile getirdiğimiz üzere İstanbul'un ulaşım sorununu artık yüzeyden çözmek mümkün değil. İstanbul'un metrolara ihtiyacı var. Yani yeraltına inmemiz yeni metro hatları yapmamız lazım. Bakanlığımızın yapımı devam eden projeleri bittiğinde İstanbul'un raylı sistem uzunluğunun 394,2 kilometreye çıkacağı düşünüldüğünde demek ki daha 600 kilometrenin üzerinde bir metro hattı daha yapılması gerekiyor" diye konuştu.