İstanbul bizi korkutuyor! 600 bin konut yıkılır

Bakan Özhaseki, İstanbul'daki muhtemel depremin milli güvenlik meselesi olduğunu belirterek “6 milyon civarı konut var. Bunun 600 bini çok riskli, ilk etapta yıkılacak gibi gözüküyor” dedi.

Akşam Gazetesi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "İstanbul gerçekten bizi korkutuyor. İstanbul'daki deprem meselesi gerçekten bir beka, bir milli güvenlik meselesi" dedi. NTV'nin sorularını yanıtlayan Özhaseki "Şöyle bir rakam var elimizde. İstanbul'da 6 milyon civarında konut var. Bunun 600 bini çok riskli, ilk etapta yıkılacak gibi gözüküyor. Durduğu yerde yıkılan binalar var zaten. Böyle bir ortamda bizim uykumuzu yitirip çok hızlı şekilde vaziyet almamız icap ediyor" açıklamasını yaptı.

SÜREMİZ DOLDU

Özhaseki "70-80 yıllık mesafede Marmara'da beklenen deprem var. Süresini doldurmuş gibi görünüyor. Olursa da geç olsun ki gayret edip yol alalım, evleri sağlam hale getirelim diye çabalıyoruz. Birkaç türlü çabamız var" dedi. İstanbul için büyük bir çaba gösterdiklerini vurgulayan Özhaseki, "İstanbul'da yıllardır süren bir kentsel dönüşüm mücadelesi var. 2012'de yasa çıkmış. 11 yıl içerisinde Kentsel Dönüşüm Yasası'nın getirdiği avantajları kullanarak İstanbul'da 800 bin kadar bağımsız birim yenilendi. Şu anda da 180 bin civarında konut ve işyeri yenilenmek üzere. Yani neredeyse 11 yılda çıkardığımız yasayla 1 milyona yakın bağımsız birimi yeniledik" ifadelerini kullandı.

5. RİSKLİ ÜLKEYİZ

Özhaseki, İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakalarında 350 bin konutluk rezerv alan belirlediklerini, buralarda bir an önce konut inşasına başlayacaklarını belirtti. İstanbul'da deprem hazırlıklarıyla ilgili yasal düzenleme ihtiyacına ilişkin soruyu yanıtlayan Özhaseki, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Birimi'ni başkanlığa dönüştürerek, buna bağlı bir birimi sadece İstanbul için görevlendirmek istediklerini bildirdi. Özhaseki, İstanbul'un kentsel dönüşümü için Meclis'in toplanmasına dair taleplerinin sorulması üzerine, "İstanbul'un kentsel dönüşümü, depreme hazırlığı için Meclis toplanır. Bunun için de Meclis çağrılır. Bu hazırlığı bizim yapmamız lazım, son haline getirebilirsem davet edeceğim arkadaşlarımızı" dedi. Özhaseki "Himalayalar'dan başlayıp Alpler'e kadar uzanan en riskli 5 ülke arasında yer alıyor" diye konuştu. Yarısı Bizden kampanyasına 1 milyon 20 bin kişinin müracaat ettiğini de belirten Özhaseki "Yüzde 100 müracaat edenlere başlayacağız. 70 bin civarında daire ediyor. 150-200 bin konutu yenilemiş olacağız" dedi.

500 BİN KİŞİ KONTEYNERDE

Deprem bölgesinde çadırlarda yaşayan pek kimsenin kalmadığını bildiren Özhaseki, "500 binden fazla insan konteyner kentlerde kalıyor. Çok az kişi yurtlarda, sosyal tesislerde kalıyor. 1 milyon 300 bin insana ki 325 bin aileye tekabül ediyor, kira yardımında bulunuyoruz. Dışarıda olan insanları bir an önce güvenli konutlara almak gibi birinci derecede önemli bir vazifemiz var." diye konuştu.

DEPREM BÖLGESİNDE BÜYÜK TESLİM EKİMDE

Deprem bölgesinde konutları yaparak bir an önce hak sahiplerine teslim etmenin birinci vazifeleri olduğunu vurgulayan Özhaseki, "O bölgelerde şu ana kadar 180 binden fazla ihale yaptık. Konutların büyük bir kısmını ekim, kasım ve aralık gibi zaten teslim edeceğiz. Bunları hak sahiplerine dağıtacağız. Bu arada 300 binden fazla konutun da rezerv alanlarında yapılması için çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor" dedi. Deprem bölgesinin inşa edilme sürecinde mühendislik anlamında "sıfır tolerans" ilkesiyle çalıştıklarının altını çizen Özhaseki, dere yataklarının olduğu ve fay hatlarının geçtiği yerlerde yapılaşmaya izin vermediklerini açıkladı. Özhaseki Yerinden Dönüşüm Projesi'ne yaklaşık 186 bin vatandaşın başvurduğunu da bildirdi. Özhaseki, projeyle insanların evlerine dönüşlerinin hızlanacağını ifade etti. Orta hasarlı binaları da depremler nedeniyle yıprandıkları için ağır kategorisine dahil ettiklerini ve yeniden inşa etmeyi öngördüklerini belirten Özhaseki, bakanlık olarak şehir merkezlerini inşa etmek istediklerini açıkladı.