Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre, istihdam edilenlerin sayısı, nisanda geçen yılın aynı dönemine göre 519 bin kişi artarak 28 milyon 157 bin kişi oldu. İşsizlik oranı da mart ayına göre 1.2 puan gerileyerek yüzde 10.5 olarak gerçekleşti. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 32 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 550 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 18.9’u tarım, yüzde 19.1’i sanayi, yüzde 7.8’i inşaat, yüzde 54.3’ü ise hizmetler sektöründe yer aldı. İstihdam edilenlerin sayısındaki yükseliş istihdam seferberliğinin meyvelerinin alındığını ortaya koyarken, işsizlik oranı da 15 Temmuz darbe girişimi öncesindeki seviyesine döndü.
1.5 milyon kişi işe alındı
Geçen yıl hain girişimin yaşandığı temmuz ayında işsizlik yüzde 10.7 seviyesindeydi. Yaşanan ihanetin ardından işsizlik kademeli olarak yükselmeye başladı ve ocak ayında yüzde 13’e kadar yükseldi. Şubat ayında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı istihdam seferberliği ve ekonomideki hızlı toparlanma ile işsizlik oranı düşmeye başladı. Erdoğan’ın çağrısı üzerine Türkiye genelinde şirketler ve iş örgütleri ek istihdam yaratmak için kolları hiç vakit kaybetmeden sıvadı. Temmuz başı itibarıyla seferberlik kapsamında yaratılan ek istihdam 1 milyon 488 bin oldu.
Erkeklerin iş gücüne katılımı %72
İş gücü, nisanda 2016'nın aynı dönemine göre 982 bin kişi artarak 31 milyon 444 bin kişi, iş gücüne katılma oranı ise 0.7 puan artarak yüzde 52.7 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre, erkeklerde iş gücüne katılma
Güçlü büyümeyle düşüş devam edecek
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, yaptığı yazılı açıklamayla, iş gücü verilerini değerlendirdi. "Ekonomimizin güçlü büyüme performansı istihdam üreten bir büyümedir" ifadesini kullanan Canikli, işsizliğin düşmeye devam edeceğini bildirdi.
Teşviklerle maliyetler azaldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı iş dünyasında büyük bir karşılık buldu. Şirketler 2017 yılı için yeni istihdam hedeflerini tek tek açıklamaya başladı. Ancak hükümetin bu seferberlikteki rolü elbette yapılan çağrıyla sınırlı kalmadı. Yapılan son düzenlemeyle şirketler mevcut çalışanlarına ilave olarak işe aldıkları her 1 sigortalı için sadece 1.404 lira ödüyor olup, geriye kalan 773 lira tutarındaki prim ve vergi yükümlülükleri ise devlet tarafından karşılanıyor.
3 ayda 1.5 puan çakıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla başlayan seferberlikle işsizlik oranında eşine az rastlanır bir hızda düşüş yaşanmaya başladı. Ocakta yüzde 13 olan işsizlik şubat ayında yüzde 12.6’ya, martta 11.7’ye son olarak da nisanda yüzde 10.5’e geriledi. Artan nüfus sebebiyle Türkiye’de işsizlik oranını sabit tutmak için yılda 1 milyon civarında istihdam yaratılması gerekiyor.
İş dünyası ve devlet el ele verdi
Erdoğan 7 Şubat'ta TOBB Ekonomi Şurası'nda "Temennimiz süratle eleman alımlarını başlatıp mart ayına kadar Türkiye değişimi, dönüşümü yapmış olsun. Bunu bir milli bir seferberlik ilanı olarak telakki ediyorum. İş dünyası ve devlet olarak el ele verdiğimizde bu meselenin üstesinden geleceğine inanıyorum" ifadelerini kullanmıştı.
Artık tek haneye düşecek
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise rakamlara ilişkin "Yüzde 1,2'lik bir düşüş oranı... Bakanlık olarak bizim beklediğimizden daha iyi. İnşallah yıl sonu hedefimiz tek haneli rakamlara inecek ve belki daha erken bu rakamları da yakalayacağız. Çünkü verdiğimiz teşviklerde işverenin genelgemizde bazı kurallarımızın daha çok istihdamın önünde engel gibi gördükleri maddeler vardı. Onların da tamamını kaldırdık" açıklamasında bulundu.