İşletmelere çağrı: Artık eğitim gibi Ar-Ge de şart

Enerji Bakanlığı Müsteşarı Dönmez, Ar-Ge’nin kurumların rekabette fark yaratabileceği bir araç olduğunu belirterek, “‘Eğitim şart’ demiştik. Şimdi ‘Ar-Ge şart’ diyerek, işletmelere bunu aşılamak zorundayız” dedi. 

MİRAY ÇİMEN

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) koordinatörlüğünde Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ve Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) tarafından düzenlenen 3. Enerjide Ar-Ge Çalıştayı düzenlendi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, Ar-Ge’nin bir amaç değil kurumların rekabette fark yaratabileceği, kaliteyi artırabileceği bir araç olarak görülmesinin başarı getireceğini belirterek, şunları söyledi:

Dağıtım sektörlerinde

“Ar-Ge bir kültür meselesi. Eğitimde nasıl bazı sloganlar vurgulanarak belli bir noktaya gelindiyse, ki hatırlarsanız ‘eğitim şart.’ demiştik. Şimdi ‘Ar-Ge şart.’ diyerek, işletmelerimize bunu aşılamak zorundayız. Doğalgaz ve elektrik dağıtım sektörü doğrudan her vatandaşımıza dokunabilecek hizmetleri sunuyor. Burada yapılacak Ar-Ge faaliyetlerinin ticarileşebilir olması ve müşteriye doğrudan dokunması son derece önemli” dedi. Dönmez, Türkiye’nin güneş ve rüzgarda yerliliğe ilişkin ciddi adımlar attığını belirterek, şöyle devam etti:

Fabrika için ilk adım

“YEKA’yla yerlilik oranında yüzde 60’ların üzerine çıkacak düzeye geldik. Son gelişmelerle rüzgar türbininin yüzde 65’ini Türkiye’de üretebilir hale geliyoruz. Güneş panel fabrikasının temelini inşallah atacağız. Sonraki süreçte modüle kadar giden entegre güneş paneli modülünün yerli üretimi ve Ar-Ge’sini birlikte gerçekleştireceğiz.”

240 milyon tl harcama  

Dönmez, üniversiteler özelinde tam olarak ayrıştırılamasa da en çok harcamanın 80 milyon lira üzerinde bir Ar-Ge harcamasıyla güneşte yapıldığını belirterek, “Yaptığımız ankette, Ar-Ge’ye 240 milyon lira civarı bir harcama yapılmış durumda, bu bahsettiğim üniversitelerde. Güneşte teknik, fizik alanında da hatırı sayılır bir Ar-Ge tecrübesi oluşmuş durumda” dedi.

İnovasyona önem verilmeli

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan da, inovasyona da önem verilmesi gerektiğini belirtti. Arslan, “Hedefte 5,6-6 milyon izolasyon yapılacak bina stoku var. İyileştirme faaliyetleri için çalışmalar yürüteceğiz” dedi. 

Kalkınmış ülkeler kaynağı artırıyor

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da, kalkınmış ülkelerin Ar-Ge harcamalarına daha fazla kaynak ayırdığını belirterek, bu yüzden Ar-Ge çalışmalarının rekabet ortamı içinde işletmeler için adeta bir varlık mücadelesi olduğunu dile getirdi. Yılmaz, teknolojik olarak ilerlemenin en etkili yolunun teknoloji üretilmesi olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:  

Maliyeti 111 milyon 

“Kurum olarak Ar-Ge alanında atılan her adımı, yapılan her harcamayı Türkiye’nin geleceğine yapılan yatırım olarak görüyoruz.” Yılmaz, 2014’ten bu yana kabul edilen Ar-Ge projelerinin maliyetinin 111 milyon lirayı aştığını ve şirketlerden daha verimli sonuçlar sağlayacak düzeyde Ar-Ge projeleri beklediklerini belirtti. 

20 milyara yakın yatırım yapılacak

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen ise, elektrik dağıtımında 2011’den bu yana 369 Ar-Ge projesi başvurusu olduğunu, bunun 137’sinin kabul edildiğini ve 32’sinin tamamlandığını dile getirdi. Ar-Ge harcamalarının 120 milyon lirayı bulduğunu aktaran Çeçen, “2016-2020 döneminde sektör olarak 20 milyar liraya yakın yatırım yapacağız. Bunun 203 milyon lirasını Ar-Ge yatırımları oluşturuyor“ diye konuştu.