İslami finansta merkez Türkiye

İngiltere Başkonsolosu Turner, “İslami finans konusunda en fazla uzman ekip Londra’da. Bizim uzmanlarımız sizinkilerle birlikte çalışsın istiyoruz. Türkiye bu alanda öncü bir ülke olabilir” dedi.

ŞENAY KÖŞDERE

senay.kosdere@aksam.com.tr

İngiltere İstanbul Başkonsolosluğu öncülüğünde, Türkiye’den Hazine Müsteşarlığı, BIST ve Kalkınma Bakanlığı’nın da katkılarıyla başlatılan ‘Finansal Hizmetlerde Türkiye-Birleşik Krallık Ortaklığı’ projesinde finans sektöründe 3 alana odaklanılacak. Türkiye Katılım Bankaları Birliği (KTBB) ile de görüşülen proje kapsamında şu anda Türk sermaye piyasalarının mevcut durumu ve potansiyelini anlatan bir rapor ve iki ülke temsilcilerinden oluşan çalışma grubu için faaliyetlere başlandı. 

Finansal Hizmetlerde Türkiye-Birleşik Krallık (UK) Ortaklığı projesinin detaylarını İngiltere İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner’dan dinledik. Sözlerine “Güçlü bir Türkiye Güçlü bir İngiltere demek” diyerek başlayan Turner, “Biz Türkiye’nin geleceğine inanıyoruz. Tüm finansal hizmetlerde işbirliklerini geliştirmenin yolunu araştıracağız” diye konuştu. 

EN FAZLA UZMAN BİZDE 

İslami finans konusunda en fazla uzmanın Londra’da bulunduğunu söyleyen Başkonsolos Turner, şunları anlattı: “Türkiye’de çok büyük bir potansiyel var. Türkiye’deki bu potansiyeli İngiltere’nin deneyimiyle birleştirerek daha da güçlendirmek istiyoruz. Bu her iki taraf için de ‘kazan-kazan’ durumu. Türkiye çevresinde öncü ülke olabilir.”  

Bankalarınız güçlü ve rekabetçi

İngiliz bankacılık devi HSBC’nin Türkiye’den çıkış kararıyla ilgili de konuşan Turner, "Sadece Türkiye değil, başka ülkelerden de çıkıyor. Türkiye bankaları çok güçlü. Rekabet zor. Bu da sektör için çok olumlu" dedi.

Katılım sigortasında potansiyel büyük

BU projeyle Türk-İngiliz finansal kuruluşları arasında bir anlamda çöpçatanlık yapacaklarını da sözlerine ekleyen Başkonsolos Leigh Turner, “Türkiye katılım sigortacılığında parmağını suya daldırdı ama sigorta sektörünün her alanında Türkiye’de büyük bir potansiyel var. Türkiye’de hala sigorta penetrasyonu çok düşük. Biz potansiyelin açığa çıkarılması için işbirliği yapmakta çok istekliyiz” ifadelerini kullandı.

Küresel açıdan önemle izleniyor

ULUSLARARASI kuruluşlar açısından Türkiye’de finansal ekosistemin gelişiminin önemli olduğunu kaydeden Leigh Turner, İstanbul Finans Merkezi’ni bu kapsamda son derece kritik bir proje olarak değerlendirdi. Finansal ekosistemin gelişiminde finans merkezi projesinin sadece bir gayrimenkul projesi gibi algılanmasının doğru olmadığını belirten Turner, "Bir gayrimenkul projesinden çok, asıl altayapının ve finansal regülasyonların düzenlenmesi, uluslararası kuruluşları cezbedecek teşvik ve destek mekanizmalarının kurulması için önemli adımlar atılması gerek" diye konuştu.