İslam hoşgörü dinidir birleştiricidir

Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin paha biçilemez Kur’an-ı Kerim koleksiyonu Koç Holding’in desteğiyle Washington'da sergileniyor. Ali Koç, başkanlık seçimlerine 10 gün kala, Amerikalılara İslamofobinin tehlikelerini anlattı: Seçimde dâhi İslamofobi kullanılıyor. İslam hoşgörü dinidir... 

ŞENAY KÖŞDERE

Amerika'nın kalbi Washington, ABD’nin ilk büyük Kur’an-ı Kerim sergisine ev sahipliği yapıyor. Paha biçilemez değerdeki 'Kuran-ı Kerim'ler Smithsonian Vakfı bünyesindeki Artur M. Sackler Galerisi'nde sergileniyor. Koç Holding'le 1846'da kurulan dünyanın en büyük müze ve araştırma enstitüsü Smithsonian Vakfı arasında 2005'te imzalanan ve Türk kültürünü dünyaya tanıtmak için işbirliğini içeren anlaşma kapsamında 'Kur’an-ı Kerim Sanatı: Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nden Hazineler' adıyla düzenlenen serginin açılış galası 19 Ekim 2016’da Washington’daki Smithsonian Castle’da gerçekleşti.

TÜM DÜNYA İÇİN ZENGİNLİK

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Y. Koç, galada yaptığı konuşmada "İslam dininin değerlerini sadece ülkemiz ve İslam dünyası adına değil, tüm dünya adına bir zenginlik olarak görüyoruz. Bu değerleri korumayı, yaşatmayı ve gelecek nesillere aktarmayı arzuluyoruz."

Hem üzüyor, hem kaygılandırıyor

"İslam hoşgörü dinidir. Sevgiyi ve birliği yüceltir" diyen Koç, ancak maalesef bugün Müslümanlığın Batı’daki algılanışının hoşgörüden çok uzak olduğuna dikkat çekti. Koç şöyle devam etti: "1.7 milyar Müslüman’ın terörle bağdaştırılmaya çalışılması bizleri hem üzüyor hem de kaygılandırıyor. Maalesef, ABD'deki Başkanlık Seçimleri’nde dâhi İslamofobi retoriğinin kullanıldığına tanıklık ediyoruz. Bugünün globalleşen dünyasında, küresel barışı, istikrarı ve refahı korumak istiyorsak; çok kültürlülük, çoğulculuk, demokrasi, kapsayıcılık; tüm toplumlar için tartışmasız değerler olmalıdır."

Koç Ailesi oradaydı

Galaya Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vekili Ali Y. Koç'un yanı sıra Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Caroline Koç, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Washington Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Tugay Tuncer, TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin ve dünyanın dört bir yanından çok sayıda davetli katıldı. 

8. yüzyıldan kalma eserler var

'Kur’an-ı Kerim Sanatı: Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nden Hazineler' sergisinde 60’ı aşkın Kur’an-ı Kerim sergileniyor. Eserler, 8. yüzyıldan 17. yüzyıla uzanan dönemi kapsıyor ve Abbasiler, Selçuklular ve Osmanlılar dönemlerinin en seçkin yapıtlarından oluşuyor. Türk ve İslam Eserleri Müzesi Koleksiyonu’ndan seçilen el yazmaları İran, Orta Asya ve Arap dünyasının en kuvvetli hattatlarının elinden çıkan paha biçilmez eserler olarak biliniyor. Sergiyi 200 bini aşkın kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Koç'tan ABD'ye İslamofobi uyarısı:Daha iyi bir dünya için

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ü de anan Koç, "Serginin de, İslam’ın daha iyi anlaşılmasına ve yapıcı bir diyalog ortamının oluşmasına hizmet edeceğine yürekten inanıyoruz. Hepimizin işbirliği içinde, hoşgörü ve saygıyı teşvik etmemiz şarttır. Daha iyi bir dünya için tek yol budur" dedi.

'Şimdi canavarlar zamanı' 

Ali Koç, şöyle devam etti: "İçinden geçtiğimiz dönemi tek bir cümleyle ifade etmek istersek; en uygunu ünlü İtalyan siyasetçi ve düşünür Antonio Gramsci’ye ait şu sözler olacak: 'Eski dünya ölüyor ve yeni dünya doğmak için mücadele ediyor; şimdi canavarlar zamanı'. Bugün tüm dünyanın hoşgörüye dayanan mesajlara her zamankinden çok ihtiyacı var."