''İslam coğrafyasını üretim havzasına dönüştürmeliyiz''

İSEDAK Daimi Komitesi’nin 33. Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam dünyasına seslendi: Bize düşen görev iktisadi, teknolojik ve kültürel kalkınma hamleleriyle İslam coğrafyasını önemli bir üretim havzasına dönüştürebilmek. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müslümanların gerek nüfus gerek yer altı kaynakları gerekse coğrafi olarak çok büyük imkanlara sahip olduğunu söyledi. İSEDAK Daimi Komitesi’nin 33. Toplantısı’nda konuşan Erdoğan, “Asıl mesele bunları hakkıyla değerlendirmek, yani unu, şekeri, yağı bir araya getirip helva yapabilmektir. Bize düşen görev; iktisadi, teknolojik ve kültürel kalkınma hamleleriyle İslam coğrafyasını önemli bir üretim havzasına dönüştürebilmek, bunun modelini ortaya koymaktır” dedi.

İŞBİRLİĞİ GELİŞMELİ 

Erdoğan, “Aramızdaki ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirmemiz, insanımıza hak ettikleri müreffeh bir hayatı sunabilmek için elzemdir. İslam İşbirliği Teşkilatı ve İSEDAK gibi programları daha etkili şekilde kullanmanın yollarını bulmalıyız. Ancak elimizdeki imkanları olması gerektiği etkinlikte kullanamıyoruz” diye konuştu. Erdoğan, İSEDAK stratejisinin 2013’te fiilen uygulanmaya başlamasıyla işbirliği faaliyetleri yeterli olmasa da önemli ivme kazandığını anlatarak, üye ülkeleri, çalışma grupları ve İSEDAK proje finansmanından daha aktif yararlanmaya davet etti.

GEÇ OLAN HER GÜN KAYIP

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticaretin artırılmasına yönelik projelere ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: “Bunun için uzun süredir gündemimizde olan tercihli ticaret sistemine ivedilikle işlerlik kazandırmalıyız. Adım atmakta geç kaldığımız her gün, bizim için çok büyük kayıptır. Üye ülkelerimizi bu doğrultuda harekete geçmeye davet ediyorum. Bu çalışmalara en yüksek katkıyı sağlamaya çalışıyoruz. Bu kapsamda bir Helal Akreditasyon Komitesi kurduk. Üye ülkelerimizin de komitenin faaliyetlere aktif katılımını bekliyoruz.”

İSEDAK BORSASI GELİYOR

Erdoğan, İSEDAK Gayrimenkul Kıymetler ve Altın Borsaları’nın kurulması çalışmalarının yakın zamanda tamamlanacağını umduğunu belirterek, Borsa İstanbul bünyesindeki ciddi birikimi ve altyapıyı üye ülkelerin hizmete sunmaktan memnuniyet duyulacağını anlattı. Erdoğan, geleceğin teminatı olan genç nesillere özel önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan, bilim, sanayi ve teknolojide yapılacak atılımların ekonomik işbirliğine çok ciddi katkılar sağlayacağını söyledi. 

Yüzlerce milyar $’lık silah siparişlerinin kazananı kim?

Suriye'de 7 yıldır yaşanan vahşete karşı sergilenen kayıtsızlık, sınır kapılarında mültecilere maruz görülen insanlık dışı muameleler, Arakan’daki soykırıma tepkisizliğin, Batı’nın gerçek yüzünü gösterdiğini belirten Erdoğan, şunları söyledi: “İslam ülkelerinin Batı’ya verdikleri yüzlerce milyar dolarlık silah siparişlerinin gerçek kazananları kimlerdir? Buradan kim kazanıyor? Her gün beş kez aynı kıbleye yönelen kardeşlerin kimi zaman köken, kimi zaman mezhep, kimi zaman ideolojik farklılıklar üzerinden birbirlerine düşman edilmeleri kimlerin işine yarıyor?” Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

TUZAKLARI BOZACAĞIZ

“Bütün bu sorulara verilecek hasbi cevapların meselelere daha farklı yaklaşmamıza vesile olacağına inanıyorum. Bunu başardığımızda hem tuzakları bozacak hem de birilerinin bizim kaynaklarımız üzerinden palazlanmasının önüne geçeceğiz.”

Kaynaklarımız peşkeş çekiliyor

İaslam dünyasının birliğini, beraberliğini, zenginliklerini, hepsinden önemlisi istikbalini yok etmeye yönelik kirli bir senaryonun uygulandığının altını çizen Erdoğan, şöyle devam etti: “İslam toplumları içeriden çökertilmeye çalışılıyor. Batı, kendi tarihinde ne kadar hastalıklı unsur varsa hepsini de İslam dünyasına ihraç ederek geleceğini garanti altına almaya çalışıyor. Müslümanların kaynakları silah şirketlerine, tefecilere, spekülatörlere, sıcak para baronlarına peşkeş çekiliyor.” 

Batı, mazlumları hedef alıyor

Batı'nın yine mazlumların kaynakları, emeği ve canları üzerinden refah düzenlerini tahkim etmenin, ömrünü uzatmanın gayreti içinde olduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu: “Burada asıl hedef, İslam medeniyetinin hayat pınarlarını kurutmaktır. Amaç Müslümanların omurgasını çökertmek, ekonomik, siyasi ve içtimai olarak, hepimizi fethetmektir. Çünkü Müslümanlar, onca saldırıya rağmen küresel alanda iddialarını sürdürmeyi başarmışlardır.”

1400 yıllık medeniyet yok oluyor 

Erdoğan, şunları kaydetti: “Şehirlerimizle beraber 1400 yıllık medeniyet müktesebatımız da tek tek yok oluyor. DEAŞ, El Kaide, Boko Haram, YPG, FETÖ gibi katil sürülerinin bölgemizi büyük bir kan gölüne dönüştürdüğünü görüyoruz. Ancak figüranlar, asıl senaristleri görmemize engel olmamalıdır.”