İŞKUR işsizlik maaşı şartları neler?

''İŞKUR işsizlik maaşı şartları neler?'' sorusunun yanıtı merak ediliyor. İşsizlik maaşı için başvurular İŞKUR'dan veya e-Devlet sayfasından yapılabiliyor. İşsizlik maaşı ile ilgili merak edilen detaylar haberimizde...

 Koronavirüs salgını nedeni ile işyerleri kapanan ve işsiz kalan vatandaşlar, İŞKUR işsizlik maaşı ile ilgili aramalar yapmaya başladı. İŞKUR üzerinden verilen ödemeler için yasada belirtilen şartları taşımak gerekiyor.

İŞKUR ÜZERİNDEN BAŞVURU İÇİN TIKLAYINIZ

TAZMİNAT ÖDEMEK ZORUNDA

İŞYERİ KAPATILDIYSA İLK HAFTAYI İŞVEREN ÖDER: Örneğin işyeri 16 Mart’ta kapatılmışsa işveren işçilerine 23 Mart’a kadar haftalık ücretlerinin yarısını ödemek durumundadır.

BİR HAFTANIN SONUNDA İŞÇİ KIDEM TAZMİNATINI İSTEYEBİLİR: İşyeri 16 Mart’ta kapatılan işçi, 23 Mart’tan itibaren o işverene bağlı olarak en az bir yıl çalışması varsa işverenden kıdem tazminatı talep edebilir. İşveren de ödemelidir.

BİR HAFTANIN SONUNDA İSTİFA EDEN İŞÇİ, İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR: 16 Mart’ta işyeri kapatılan işçi bir hafta sonra işyerinde işin durmasını gerektiren zorlayıcı sebep nedeniyle istifa edip kıdem tazminatını alabilir. Son 3 yılda 600 gün primi varsa 6 ay, 900 gün primi varsa 8 ay, 1.080 gün primi varsa 10 ay işsizlik maaşı alabilir.

İŞVEREN İŞTEN ÇIKARIRSA TAZMİNAT ÖDEMEK ZORUNDA: İşyeri 16 Mart’ta kapatılmış bir işveren, 23 Mart itibarıyla 1 yıllık kıdemi olan işçisini işten çıkarırsa kıdem ve ihbar tazminatı ödemek zorundadır.