İşin ‘boyutu' değişti, evler fabrika oluyor

2023 yılında 36 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacak 3D baskı sektörü, dünyada iş yapış biçimlerini de kökten değiştiriyor. Ev, yapay organ hatta suni etin bile üretilebildiği 3 boyutlu yazıcılarla artık ev ve ofisler de birer fabrikaya dönüşüyor.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

İhtiyacınız olan ürün veya yedek parçayı, bilgisayarınıza yükleyip anında üretmenizi sağlayan 3 boyutlu (3D) yazıcılar, dünya ekonomisinde köklü değişiklikleri beraberinde getiriyor. Oyuncaktan, otomotiv yedek parçasına, uçaktan mutfak eşyasına pek çok ürünü dakikalar içinde çoğaltma özelliğine sahip bu yazıcılar, dünyada ev inşaatı, yapay organ ve hatta gıda üretiminde bile kullanılmaya başlandı. Türkiye, 2023'te 36 milyar dolar büyüklüğe ulaşması öngörülen 3 boyutlu yazıcı pazarındaki payını yerli girişim Zaxe ile artırmayı hedefliyor.

100'DE BİRİ FİYATINA ÜRETİM

2015'te Baki Gezgen ve Aydonat Atasever tarafından kurulan Zaxe'nin 4 farklı 3D yazıcı modeli bugün Türkiye'de 3 binden fazla noktada ve 400'ü aşkın okulda kullanılıyor. Zaxe Genel Müdürü Emre Akıncı, "Kilosu 150 TL olan hammaddeyle üretim yapan yazıcılarımızla çocuklar oyuncak, gençler hobi malzemelerini, ev hanımları mutfak gereçlerini, araç sahipleri de orijinal yedek parçalarını 100'de 1 fiyatına anında basabiliyor. Bu yazıcılarla dünyada 800 euroya satılan yedek parçaları 8 euroya, Porche'nin liste fiyatı 90 euro olan parçasını 1.5 euroya üretmeyi başardık" diye konuştu. Türkiye'de 2020'de 30 milyon dolarlık 3D yazıcı satıldığına dikkat çeken Akıncı, bunun yüzde 24'ünün yurtdışından ithal edildiğini söyledi.

8 MİLYON TL YATIRIM ALDI

ZAXE, yakaladığı başarıyla geçen yıl aralarında KVK, Nevzat Aydın ve Muzaffer Akpınar'ın bulunduğu bir grup yatırımcıdan 8 milyon TL yatırım aldı. 2020'de 7 milyon TL ciroyla kapatan şirket, 4 farklı yeni yazıcıyla ihracatta atılım yaparak cirosunu ikiye katlamayı planlıyor. 3D yazıcılarla birlikte Türk yazılım mühendisleri tarafından geliştirilen xDesktop yazılımını ücretsiz olarak veren şirket, dünyadaki muadillerinden wi-fi bağlantısı ve uygun fiyatlarıyla ayrışıyor. Bireysel kullanıcılar için 4 bin 900 TL'den kurumsal kullanıcılar için 15 bin TL'den başlayan fiyatlarla satılan Zaxe yazıcıları PLA, ABS ve Fleks Filament hammaddeleriyle baskı yapabiliyor. Şirket, pandeminin etkisiyle geçen yıl yüzde 100 büyüdü.

EV, ORGAN VE HATTA ET BİLE ÜRETİLDİ

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye'nin 2017'de 22.5 milyon dolar olan 3 boyutlu baskı pazarı 2023'te 49.1 milyon dolara ulaşacak. Almanya, Güney Kore, Çin ve ABD'nin liderliğini yaptığı bu pazarın 2023'te 36 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması öngörülüyor. Dünyada 3D yazıcılarla uzay ve uçak sanayi için milimetrenin binde biri oranında kesinlik sağlayan parçalar üretildi. ABD ve Belçika'da ev inşa edildi.

ÇİN UZAYA ÜS YAPIYOR

Çin, uzayda kurmayı planladığı üssü, 3D yazıcılarla yapmayı planlıyor. İsrailli bir şirket, 2019'da uzayda, inek hücrelerini kullanarak astronotların beslenmesi için et üretimi yaptı. SpaceX ile NASA gibi şirket ve kurumlar, 3D yazıcıları kullanarak Mars ile Ay'da binalar, istasyonlar inşa etmeyi tasarlıyor.