İsdemir ve Erdemir'e 3.2 milyar dolar yatırım

Erdemir ve İsdemir, ‘yeşil dönüşüm' programı başlatıyor. 2050 yılında net sıfır emisyona ulaşmayı hedefleyen iki şirket bu doğrultuda 2030'a kadar 3.2 milyar dolar yatırımı hayata geçirecek.

YAŞAR KIZILBAĞ

OYAK Grubu bünyesindeki sanayi devleri Erdemir ve İsdemir, 'Net Sıfır Yol Haritası'nı açıkladı. Yeşil dönüşüm adımlarını şekillendiren Erdemir ve İsdemir, 2030 yılına kadar, baz yıl olarak belirlediği 2022 yılına göre ton başına karbon emisyonunu yüzde 25, 2040 yılına kadar yüzde 40 oranında azaltmayı ve 2050'de net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyor. OYAK bu doğrultuda her iki şirkete 2030 yılına kadar 3.2 milyar dolar yatırım yapacak.

ERDEMİR

GÜNEŞE YATIRIM

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem "Erdemir ve İsdemir, yeşil dönüşüm konusunda yol haritasını başarıyla oluşturdu.

Kısa dönemli hedefimiz olan, üretilen ham çelik beşına karbon emisyonlarımızı asgari yüzde 25 oranında azaltmak için Erdemir ve İsdemir'de 3.2 milyar dolarlık bir dönüşüm yatırımını 2030 yıl sonuna kadar gerçekleştireceğiz. Bu projeler kapsamında yıllık 1 milyon 710 bin MWh elektrik üretimi kapasiteli GES kurulumu da bulunuyor" dedi. Savaş Erdem yapılacak yatırımla Erdemir ve İsdemir'in ham çelik kapasitesinin 9.5 milyon tondan 2030'a kadar 13 milyon tona ulaşacağını da anlattı.

İSDEMİR

HURDAYA AĞIRLIK

OYAK Maden Metalürji Finansal Yönetim ve Mali İşler Grup Başkan Yardımcısı Serdar Başoğlu ise 3.2 milyar dolarlık yatırımın yüzde 70-80'inin dış kaynaklardan sağlanacağını kaydetti. Başoğlu, yeşil dönüşüm için erişimi kolay finans kaynaklarının kullanılacağını söyledi. Başoğlu yapacakları yatırımla birlikte enerjiyi güneşten sağlayacaklarını, kömür kullanımını azaltacaklarını ve hurda hammadde kullanımını artıracaklarını da söyledi.

EMİSYONU AZALTACAK ADIMLAR

Açığa çıkan yan ürün gazlardan ve atık ısılardan en üst düzeyde yararlanılacak.

Yeni kurulacak hurda toplama/işleme merkezi ve pelet tesisi ile çelik üretiminde hurda ve pelet kullanımı artırılacak.

Üretimde kullanılan kömürün yerine, emisyon faktörü sıfır olan biyokütlenin kullanılmasına yönelik çalışmalar yapılacak.

Güneş enerji santralinin (GES) kurulumuna yönelik yatırımlar hayata geçecek.

Elektrikli ark ocağı teknolojisiyle üretim yapılmasına yönelik yatırımlar planlanıyor.

Doğal gaz bazlı DRI (doğrudan indirgenmiş demir) teknolojisi ütretimde kullanılacak.

Net sıfır emisyon hedefi kapsamında DRI tesislerinin doğal gaz yerine yeşil hidrojen ile çalıştırılması ile karbon yakalama ve depolama teknolojileri de yer alıyor.

YEŞİL DÖNÜŞÜMLE ÖNCÜ OLACAĞIZ

Süleyman Savaş Erdem "Şirketlerimizin yeşil dönüşüm için belirlediği net sıfır emisyon hedefi, hem ülkemiz demir çelik sektörüne rol model olacak hem de sektörün geleceğine yön verecek. Hayatın her alanında önemli yere sahip olan çelikteki bu dönüşüm, tüm sektörlerin dönüşümüne de öncülük edecek" dedi.