İşçiyi ayartmama anlaşmasına ceza

Rekabet Kurulu, 16 şirketin kendi aralarında ‘çalışanı ayartmama anlaşması' yaptığını tespit etti. Kurul, bu şirketlere toplam 151 milyon lira ceza kesti.

Akşam Gazetesi

Rekabet Kurulu, iş gücü piyasasına yönelik centilmenlik anlaşmalarıyla rekabete ilişkin kanunu ihlal ettikleri gerekçesiyle 16 teşebbüse 151 milyon 148 bin lira ceza verilmesini kararlaştırdı. Kurul iş gücü piyasasında birbirlerinden çalışan almamaya yönelik centilmenlik anlaşmaları yapılması suretiyle bazı teşebbüsler hakkında yürütülen soruşturmayı tamamlandı. Soruşturma sürecinde soruşturma tarafı teşebbüslerin, birbirlerinin çalışanlarının istihdam edilmesini engellemeyi ve çalışan hareketliliğini kısıtlamayı konu alan çalışan ayartmama anlaşması yapıp yapmadıkları incelendi.

11 ŞİRKET UZLAŞMAYA GİTTİ

Bu anlaşmaların temelinde, işverenlerin en önemli girdilerden olan emek üzerinde rekabet etmekten karşılıklı olarak vazgeçmelerinin yattığı tespit edildi. Çalışan ayartmama anlaşmaları emek faktörünün teşebbüsler arasındaki hareketliliğini azaltmasının yanı sıra emeğin karşılığı olan ücretlerin suni şekilde gerçek değerini bulamamasına da yol açabiliyor. Sonuç olarak çalışanların dağılımında etkinsizlik doğuyor ve iş gücü piyasalarındaki rekabetçi yapı zarar görebiliyor. Bu kapsamda, haklarında soruşturma süreci devam eden, rekabete aykırı çalışan ayartmama anlaşmalarına taraf olmak suretiyle söz konusu kanunun ilgili maddesini ihlal ettikleri gerekçesiyle ceza kesilen firmalar arasında Çiçeksepeti, Flo, LC Waikiki gibi şirketler de bulunuyor. Kurul 16 teşebbüse toplam 151 milyon 148 bin lira cezası verirken 11 şirket ise uzlaşmaya gitti. 21 şirkete ise ceza verilmesine gerek olmadığına karar verildi. Bu şirketler arasında ise Doğuş Planet, Google, Migros ve Sahibinden AŞ bulunuyor.