İşçinin asgari ücret talebi 29 bin 583 lira

Asgari ücrete zam konusu haftaya yapılacak toplantıya kalırken, işçiyi temsilen Türk-İş Başkanı Ergun Atalay, asgari ücret beklentisini yüzde 45 artı yüzde 20 refah payı üzerinden 29 bin 583 lira olarak açıkladı.

Akşam Gazetesi

Doğrudan 7 milyon çalışanı, dolaylı olarak tüm toplumu ilgilendiren asgari ücret pazarlığında üçüncü toplantı dün sabah saatlerinde gerçekleştirildi. Bu toplantıda da işçi ve işveren tarafı masaya bir rakam getirmedi. Toplantının ardından saat 16.00'da basının karşısına geçen Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay, işçilerin asgari ücret beklentisini yüzde 45 artı yüzde 20 refah payı üzerinden 29 bin 583 lira olarak açıkladı. Mevcut asgari ücret net 17 bin 2 lira. İşçi, buna yüzde 74'lük bir fark talep ederek, asgari ücret rakamını 29 bin 583 lira olarak belirtmiş oldu. Atalay, "Bunu verirlerse imza atarız, vermezlerse orada olmayız" dedi.

İŞVEREN AÇIKLAMALI

Sürecin devam ettiğini belirten Atalay, şunları söyledi: "Maalesef kamuoyunda rakam açıklayın deniyor, rakam açıklaması gereken öncelik işverenin. Masada herkes var, biz öyle bir noktadayız ki 2024 yılı herkes için zor bir yıl oldu, 2023 de öyle oldu, asgari ücreti konuşacağız, kamu işçisi asgari ücret seviyesinde ücret alıyor. Şu anda asgari ücret 11 bin lira civarına düştü. Asgari ücret geçim ücreti oldu. İnsanların bu ücretle bir hafta geçinmelerinin mümkün olmadığı anlatıldı. Bugün (dün) bu meselenin biteceğini umuyorduk. İşveren de hükümet de rakam vermiyor, rakam vermesi gerekenler vermiyor, bizden bekliyorlar. Emeklinin de kamu işçisinin de asgari ücretlinin de alım gücü düştü."İşvereni temsilen daha önce açıklamalarda bulunan TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise "Süreci, sadece işverenleri koruyan değil, aynı zamanda çalışma arkadaşlarımızın alım gücünü de dikkate alan bir bakış açısı ile yöneteceğiz" demişti ve asgari ücret işveren desteğinin 2025'te de devam etmesi talebini dile getirmişti.

Bakan Vedat Işıkhan'ın başkanlık ettiği toplantıda, işveren heyetinin başkanlığını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetinin başkanlığını ise Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yapıyor. Komisyonun 5 kişilik işçi heyetinde aşçı, kuaför, taşeron işçi ve basın mensubu yer alıyor.

ÇALIŞANIN REFAHI ARTIRILACAK

Komisyon toplantısının ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Bakan Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarının uzlaşı ve istişare zemininde yürütüldüğünü söyledi. Işıkhan, paylaşımında "Bugün (dün) gerçekleştirdiğimiz 3'üncü toplantıda, işçi ve işveren temsilcilerimiz ile bakanlığımızda bir araya geldik. 2025 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme sürecinde hem çalışanlarımızın refahını artırarak enflasyona ezdirmeyecek hem de işverenlerimizin rekabet gücünü koruyacağız" ifadelerini kullandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de geçtiğimiz günlerde "Çalışanlarımızı, emeklilerimizi enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz. Asgari ücret de muhtemelen enflasyonun üzerinde seyredecek" demişti.

HAFTAYA KALDIA

İlk toplantısını 10 Aralık'ta, ikinci toplantısını 16 Aralık'ta yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, dünkü üçüncü toplantısından da karar çıkmadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın başkanlığında, bakanlığın ev sahipliğinde yapılan ve yaklaşık 1 saat süren toplantıda rakam yine konuşulmazken, nihai karar ise haftaya yapılacak son toplantıda alınacak.

MEVCUT ÜCRET NET 17 BİN 2 LİRA

Asgari ücret, halen bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bunun 20 bin 2 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 3 bin 100 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.