İŞKUR işbaşı eğitim programı maaşları ne kadar? İşbaşı eğitim programı nedir?

İşbaşı eğitim programı dün Kabine Toplantısı'nın ardından Başkan Erdoğan'ın bahsettiği konulardan oldu. Bunun üzerine İşbaşı eğitim programı nedir? İŞKUR işbaşı eğitim programı maaşları ne kadar? sorularına dair araştırmalar başladı.

İşbaşı eğitim programı nedir, sorusu Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı konuşmada yer aldı. Başkan Erdoğan, işbaşı eğitim kapsamında 3 veya 6 ay prim desteğinin bakanlık tarafından karşılanacağını duyurdu. Peki, İşbaşı eğitim programı nedir? İŞKUR işbaşı eğitim programı maaşları ne kadar?

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI NEDİR?

Başkan Erdoğan işbaşı eğitim programı hakkında şu açıklamalarda bulundu:

"İşbaşı eğitim kapsamında mevcut çalışanların işe alacakları her işçinin 3 veya 6 ay kapsamında sosyal prim desteklerini Çalışma Bakanlığımız karşılayacak. İşverenlerimizi istihdam garantili yeni işbaşı programımızdan yararlanmaya çağırıyorum."

Ayrıca işbaşı eğitim programı şöyle tanımlanıyor; Mesleki deneyimi olmayan kişilere mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırarak bu kişilerin istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla işbaşı eğitim programı düzenlenmektedir. Ayrıca, program ile birlikte işverenler işe alacakları kişileri, kendi işyerlerinde yetiştirmektedirler.

İŞKUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI MAAŞLARI NE KADAR?

İşbaşı eğitim programına katılan vatandaşlara, programa fiilen katıldıkları gün üzerinden;

İş arayan statüsündeki vatandaşlara günlük 163,59 TL, öğrencilere 122,69 TL, işsizlik ödeneği alanlara günlük 81,80 TL,

Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 179,95 TL cep harçlığı ödenmektedir.

Genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi Kurumumuz tarafından program süresince karşılanmaktadır.

Programa katılan kişilere İŞKUR'un yaptığı ödemeler dışında programın düzenlendiği işveren tarafından yapılan ve aylık brüt asgari ücretin yarısını geçmeyen fiili ödemelerin gelir vergisi kanunu gereğince vergi matrahından indirilmesi imkânı da bulunmaktadır.

Ayrıca İşbaşı eğitim programı katılımcılarına program sonunda, katıldıkları programa ilişkin bilgileri gösteren İşbaşı Eğitim Programı Sertifikası verilmektedir.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI ŞARTLARI NELER?

İŞKUR'un internet sitesinde işbaşı eğitim programı şartları şöyle açıklanıyor;

İŞKUR'a kayıtlı işsiz olmak

15 yaşını tamamlamış olmak

İşverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmamak

Program başlangıcından önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olmak

Programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak

İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmakEmekli olmamak

Programa katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olmak.

Tüm ortaöğretim, yükseköğretim ve açık öğretim öğrencileri de programa katılabilmektedir. Ayrıca, işsizlik ödeneği alanlar da program katılımcısı olabilmektedir.

En az 2 sigortalı çalışanı bulunan, Kuruma kayıtlı olan ve mevzuatta yer alan diğer şartları sağlayan ve belirlenen sektörlerde faaliyette bulunan işverenler, sigortalı sayılarının %30'una kadar katılımcı talep edebilmektedir.

İşbaşı eğitim programı kapsamında işverenlerin en az %50 istihdam yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu kapsamda işverenlerin, programa katılanların en az %50'sini 60 günden az olmamak üzere program süresinin en az iki katı kadar süreyle istihdam etmesi gerekmektedir.