HABER MERKEZİ
Milyonlarca vatandaşa nefes aldıran tarihi borç yapılandırma süresi bir ay uzatılarak 30 Haziran'a çekiliyor. Kararla peşin ödemeler ve ilk taksit ödeme süresi de 30 Temmuz'a uzatılacak.
7.6 MİLYON KİŞİNİN BORCU SİLİNDİ
Tarihi borç yapılandırması kapsamında devlete olan 2 bin liranın altında bulunan 7.6 milyon vatandaşın 4.6 milyar liralık borcu silindi.
Sabah'ta yer alan habere göre geri ödemesi başlayan veya takip için vergi dairesine bildirilen öğrenim ve katkı kredilerinde gecikme zamlarının da üzeri çizildi.
VERGİDE 178.3 MİLYARLIK YAPILANDIRMA
Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre vergi dairelerine 21 Mayıs itibariyle 3 milyon 280 bin mükellef borcunu yapılandırmak için başvurdu ve 4 milyon 884 bin yapılandırma dosyası oluşturuldu.
Toplam 178.3 milyar liralık borç yapılandırılırken, devletin kasasına giren tutar ise 8.2 milyar lira oldu. Kanun kapsamında yapılandırılan borçlar peşin veya taksitler halinde ödenebiliyor.
31 Aralık 2022 ve öncesindeki bütün kamuyla ilgili alacak, borçlar yapılandırma kapsamında değerlendiriliyor.
DEVLETİN ALACAĞI 521 MİLYAR
Devletin yaklaşık 521 milyar liralık alacağı bulunuyor.
Tüm vergi, prim, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları, destekleme primi borçları da yapılandırma kapsamında yer alıyor.
Belediyelerin emlak vergisi, su borçları da dâhil olmak üzere tüm alacakları, oda ve borsaların, birliklerin aidat borçları da yapılandırılabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 196 milyar liralık alacağı da yapılandırma kapsamında yer alıyor.
Borcu bulunan 3 milyon 277 bin işyeri, 14 milyon 613 bin sigortalının da borçları yapılandırılıyor. Geri ödemesi başlamış veya takip için vergi dairesine bildirilmiş olan öğrenim ve katkı kredilerinde gecikme zammı da siliniyor.
Bu kapsamda vergi dairelerince takip edilen toplam 1 milyon 431 bin 535 kişinin borçlarının 4.5 milyar lira gecikme zammından vazgeçiliyor.
Borcun peşin ödenmesi durumunda yurt içi ÜFE tutarının yüzde 90'ından vazgeçiliyor.
Borç idari para cezasıysa asıl alacaktan yüzde 25 oranında indirim sağlanıyor.
Ödenecek alacağın feri alacaktan ibaret olması durumunda feri alacak yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutardan yüzde 50 indirim yapılıyor.
Vergi ve prim borçları başta olmak üzere birçok kuruma ödenmeyen borçların cezaları siliniyor.