İş dünyasının kalıcı büyüme için beklentisi: Yatırım iştahı desteklenmeli

İş dünyası, bugün açıklanacak büyüme verileri öncesi beklentilerini paylaştı. Salgına rağmen 2. çeyrekte yüzde 20'nin üzerinde büyüme bekleyen iş dünyası temsilcileri, gelecek dönemde sürdürülebilir büyüme için yatırım iştahının desteklenmesini istiyor.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan: Bu dönemde ekonomik toparlanma ülkeler arasında eşitsiz dağılsa da Türkiye'nin ana ihracat pazarları genellikle pozitif ayrışan grupta yer aldı. Türk sanayi sektörü, ikinci çeyrekte 53,3 milyar dolarlık rekor büyüklükte ihracat yaparak hem büyümeye hem de cari dengeye önemli bir destek sağladı. 2020'nin ikinci çeyreğinde salgın nedeniyle yıllık bazda yüzde 10,3 daralan Türkiye ekonomisi, 2021'in ikinci çeyreğinde güçlü baz etkisiyle yıldan yıla yüzde 20'nin üzerinde büyümüş olabilir. Yılın geri kalanında tedarik dar boğazının kademeli bir şekilde hafiflemesi yönündeki beklenti gerçekleşirse bu durum girdi temin sorunlarını azaltarak üretimi ve ihracatı destekleyecektir. Büyüme performansının kalıcı ve sürdürülebilir olması için gelecek dönemde fiyat istikrarı hayati önemini koruyacak. Bunun yanı sıra sanayi sektörünün nitelikli iş gücü, verimlilik, yerli hammadde gibi alanlarda devam eden sorunlar çözüme kavuşturulmalı. Ekonomik güven göstergeleri, sanayicilerin büyük bir yatırım motivasyonuna sahip olduğunu gösteriyor. Yatırım iştahı mutlaka etkin bir şekilde desteklenmeli.

Düşük cari açıkla yılı kapatacağız

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Orhan Aydın: Salgın sürecinin olumsuzluklarına rağmen bu yılı düşük cari açıkla ve yüzde 8'in üzerinde bir büyüme ile kapatırız. Daha önceden hedeflendiği üzere 2023 yılında cari denge sağlanıp sürdürülebilir bir büyüme başarılacak. Reel kesim güven endeksi, kapasite kullanım oranı, sanayi üretim verilerine baktığımızda ikinci çeyrekte yüzde 20'nin üzerinde bir büyüme bekliyoruz. Bunların reel ekonomiye olumlu yansımaları da zaman içinde olacak.

Yatırımlarda artık vites büyütmeliyiz

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç: İkinci çeyrekte Türkiye ekonomisi yüzde 20'nin üzerinde bir büyüme performansı göstermeyi başaracak. Bu büyüme oranını sadece baz etkisiyle ulaşılmış nominal bir değerden fazlasını, üretim, yatırım ve ihracat kalemlerinden beslenen reel ve güçlü bir çıkışı da ifade ediyor. Bu güçlü çıkışın arkasında, iş dünyasının aralıksız 6 çeyrektir giriştiği makine teçhizatındaki yatırım hamlesinin payı büyük. Bu sayede gelen yurt içi ve yurt dışı talebi kesintisiz ve zamanında karşılayarak ekonomimiz için katma değer üretmeye hep beraber devam ediyoruz ancak bizim bu büyümeyi sürdürebilmemiz için yatırımlara vites büyüterek devam etmemiz şart. Salgın nedeniyle olağan dışı durum yaşamazsak yılın genelinde yüzde 7 civarı bir büyüme rakamına ulaşacağımızı düşünüyoruz."