İş dünyası yaptırımlara ne diyor?

TÜRK iş dünyası ve yabancı ekonomistler Rusya'nın Türkiye için açıkladığı yaptırımları değerlendirdi. Ortak görüş, yaptırımların sadece Türkiye'ye değil Rusya'ya da zarar vereceği yönünde...

İşadamları barış elçisi olmalı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi: Rusya'daki işadamları da şu anda ne yapacaklarını bilmiyorlar, o yüzden diyoruz ki karşılıklı iki ülke iş- adamlarının barış elçisi olmalı.

Alternatif pazar yaratırız 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: Rusya'nın, meyve ve sebzede Türkiye'nin yerine koyabileceği ülke sayısı sınırlı. Türkiye ise orta-uzun vadede alternatif pazarlar yaratabilir.

Üretici fiyatları aşağı gelecek

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin: Rusya'ya gönderilecek mallar yaptırımlar nedeniyle iç pazarda satılabilir. İç piyasaya sürüleceği için bu ürünlerin üretici fiyatları düşecektir.

Ciddi problem görülmeyecek

Frankfurt Finans ve Yönetim Okulu Ekonomi Profesörü Grigory Vilkov: Yaptırımlar yüzünden 'ekonomik felaket' yaşanmaz. Türkiye ekonomisinde yaptırım kaynaklı ciddi problemler görülmeyecektir.

3 milyar euro telafi edecek

Capital Economics Gelişen Ekonomiler Kıdemli Ekonomisti William Jackson: Zarar, AB'nin göçmen krizine yardımcı olmak için Türkiye'ye yaptığı 3 milyar euroluk yardımla telafi edilebilir.

Enflasyonu artıracaktır

Berenberg Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland: Yaptırımların, Rusya'nın halen yüksek olan enflasyonunu aşağı çekmede biraz daha uzun zaman mücadele etmesine yol açmasını bekliyoruz. 

Hangi ürünler yaptırım listesinde? 

Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev, Türkiye'ye uygulanacak yaptırımları onayladı. Hükümetin internet sitesinde yayımlanan talimatta 1 Ocak 2016'dan itibaren Türkiye'den ithalatı yasaklanan ziraat ürünlerinin listesi de yer alıyor. İthalatı yasaklanan ürünler listesinde sebze, meyve ve tavuk ürünleri yer alıyor. Domates, soğan, üzüm ve elma listeye dahil edilirken, Rusya'nın yüksek miktarda ithal ettiği limon veya kabuklu yemişler bulunmuyor.