İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran: Rahatlama 2026'da olacak

100 yılı geride bırakarak bugün ikinci yüzyılına adım atan İş Bankası'nın Genel Müdürü Hakan Aran, ekonomide atılan adımların sonuçlarının görülmeye başlandığını söyledi. Aran “Rahatlama 2026'da görülecek” dedi.

HABER MERKEZİ

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk milli bankası olan Türkiye İş Bankası, bugün ikinci yüzyılına adım atıyor. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, bankanın 100. kuruluş yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 26 Ağustos 1924'te 2 şube, 37 çalışan ve 1 milyon lira sermayeyle yola çıkan bankanın, bugün 20 bin çalışan ve 1042 şubeye ulaştığını söyledi. Türk ekonomisi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Aran, sıkılaşma adımlarının sonuçlarının görüldüğünü belirterek "Enflasyon kontrol altına alınıp fiyat istikrarı sağlandıktan sonra ekonominin dengeye ulaşacağını ve rahatlamanın ancak 2026 yılında görüleceğini bekliyorum" dedi.

EKONOMİ SOĞUDU

Bu yıl ekonomik büyümenin yüzde 3.5 civarında oluşmasını beklediğini, dolayısıyla ekonominin soğuduğunu belirten Aran "Amacımız fiyat istikrarını sağlamaksa, enflasyonu düşürmekse bunun bedelini de ödeyeceğiz. Fiyat istikrarı sağlanırken ve bunun için bir bedel öderken mutlaka sorunlarımızı çok boyutlu ele almalı, üretime ve ihracata dayalı ekonomi modeli yaklaşımımıza zarar verecek aşırılıklardan kaçınmalıyız. Ancak bu şekilde tekrar normale dönebiliriz" diye konuştu.

FAİZ 2025 SONU % 25

Hakan Aran, faiz indirim döngüsünün ne zaman başlayacağına ilişkin de "Ekim ayı Para Politikası Kurulu toplantısında Merkez Bankası'nın bir aksiyon almayacağını, sadece sözlü ve yazılı yönlendirmeyle izleyen dönemde faiz indirimlerine başlayabileceğinin sinyalini vereceğini sanıyorum. Kasım ayından itibaren 250 baz puan seviyesinde faiz indirimleri için fırsat oluşacağı ve bu yılın sonunda politika faizinin yüzde 45'e, önümüzdeki yılın sonunda da yüzde 25'e indirilebileceği kanaatindeyim" diye konuştu.

ENFLASYON 2025'TE % 20

Aran "Bu, Türkiye'de enflasyonun kontrol altına alınması, sistemin işleyişi ve reel sektör üzerindeki yükün hafiflemesi gibi unsurlarla birleştiğinde 2026 yılına umutla bakmamızı sağlar. Enflasyonun da 2025 sonunda yüzde 20 civarına düşebileceğini öngörüyoruz. Bu, bizim için pek çok dengenin sağlanması açısından önemli. Bu yolculuk, Orta Vadeli Program (OVP) ve maliye politikasıyla destekleniyor. Türkiye'nin de sanırım bunu başarmaktan başka çaresi yok" dedi.

AYLIK ENFLASYON EKİM SONRASI %1'LERE İNER

"Hanehalkı, aylık enflasyon yüzde 1'lere indiğinde güven hisseder" diyen İş Bankası Genel Müdürü Aran, okulların açılması, servis ücreti zamları, eğitim masrafları gibi nedenlerle eylül ayında bunun hissedilemeyeceğini ancak ekim ayından itibaren yakınsama olacağı düşüncesini dile getirdi. Ekonomiye dair 2024 beklentilerini de paylaşan Aran, Türkiye'nin büyüme oranının yüzde 3.5, cari açığının 30 milyar dolar, işsizlik oranının yüzde 9-10 aralığında olmasını, TL'nin de yılı reel bazda değerlenme ile kapatmasını öngördüklerini belirtti. Enflasyon muhasebesine ilişkin de Aran, "Bence enflasyon muhasebesi uygulanmalı. Ortada enflasyon varsa ve yüksek bir orandaysa enflasyon muhasebesinin uygulanmasından daha doğal bir şey yok" dedi.

KREDİLER HİKAYESİ OLANA GİDECEK

Hakan Aran, kredi sınırlamaları içerisinde kredilerin ağırlıklı olarak hikayesi olan nitelikli yatırımcılara gideceğini, kredi sıkışıklığının 2025 yılı boyunca devam edeceğini düşündüğünü söyledi. Kredi kartları tarafında çok net bir şekilde donuk ve sorunlu alacak oranlarının arttığını, kart sahibinin zaten para harcayamaz, sadece borç öder hale geldiğini belirten Aran, "Kredi kartlarında yeni bir düzenleme gereği kalmadı, sistem kendi kendini düzeltme noktasına geldi" dedi.

GRİ LİSTEDEN ÇIKMAK BÜYÜK KAZANIM OLDU

Aran, Türkiye'nin gri listeden çıkmasının özellikle ülkenin itibarı, bankacılık sektörünün itibarı, yurtdışında iş yapma kolaylığı açısından büyük bir kazanım olduğunu vurguladı. Mood'y's'in Türkiye'nin notunu iki kademe artırmasıyla ilgili de Aran, bunun içeride yapılan işlerin doğruluğunu teyit etmesi açısından kıymetli olduğunu, dış finansmana daha kolay ve daha ucuz erişilmesine vesile olan her not artışı ve ülkenin risk seviyesindeki her düşüşün aslında ekonomiye para, kaynak olarak döndüğünü söyledi.

İŞ BANKASI'NIN HEDEFİ DÜNYADA İLK 10'A GİRMEK

Hakan Aran, 11 ülkede 22 yurt dışı şube, 3 banka, 2 temsilcilikle bölgesel bir bankaya dönüşen İş Bankası'nın özel bankalarda birinci konumunu sürdürmesinin, İşCep'in "dünyanın en iyi mobil bankacılık uygulaması" seçilmesinin 100 yılda bankanın nereden nereye geldiğinin güzel bir göstergesi olduğunu vurguladı. Aran "İkinci yüzyılımızda dünyada en geniş coğrafyada en fazla müşteriye dokunan, hisse değeri en yüksek ilk 10 bankadan biri olmayı hedefliyoruz" dedi. Aran "İlk yüzyılımızda şube açarak gerçekleştirdiğimiz büyüme stratejimizi, ikinci yüzyılda dijitalleşmenin sunduğu imkanlardan faydalanarak İşCep ile başarmayı arzu ediyoruz. Tesis edilmekte olan yeni ortaklıklarla bankanın ikinci yüzyıl perspektifini yansıtacak şekilde, öncelikle İngiltere ve AB'yi kapsayacak bir dijital banka hedefine ulaşma yolunda çalışıyoruz" dedi.

İŞ BANKASI'NIN BAZI İLKLERİ

"İş Bankası Kumbarası"nı sundu.

Günlük harcamalarda çek uygulamasını başlattı.

İş Bankası'nın isimlendirdiği ve uygulamaya soktuğu bankamatikler, ülkemizde ATM hizmetinin adı haline geldi.

Yurtdışında ilk Türk banka şubelerini açtı.

İlk yatırım hesabını hizmete sundu.

İlk interaktif telefon bankacılığı hizmetini sağladı.

1997 yılında Türkiye'nin ilk internet şubesini kullanıma açtı.

Türkiye'nin ilk mobil bankacılık uygulaması İşCep'i kullanıma sundu.

İlk QR kod kullanılan ödeme sistemi "Parakod"u sundu.