İş ararken tacize karşı teknoloji devrede

Pandemide tacizcilerin yeni uğrak yeri iş arama platformları oldu. Bu sitelere bırakılan özgeçmişler üzerinden kadınların adres ve telefon bilgilerini alarak rahatsız edenlere karşı platformlar ‘maskeleme' veya ‘engelleme' uygulamalarını devreye almaya başladı.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Özellikle pandemide yoğun ilgi gösterilen dijital iş arama platformları, son dönemde adayların yanı sıra tacizcilerin de uğrak noktası haline geldi. Kendine 'işveren' süsü veren tacizciler, iş bulma umuduyla online platformlara CV'lerini bırakan kadınların telefon ve ev adresini alıp, rahatsız etmeye başladı. Taciz oranı o kadar yükseldi ki, iş arama platformları bu iş için ekipler kurup, teknolojik önlemler geliştirmeye başladı. Artık adaylar rahatsız oldukları işvereni engelleyebiliyor. İşverenler adaylara saat 21.00'den sonra mesaj atamıyor.

NUMARA MASKELENECEK

336 binden fazla işveren ve 27 milyondan fazla adaya hizmet veren Kariyer.net ve İşin Olsun platformları adayların güvenle iş arayabilmesi için birçok süreci işletip yeni teknolojileri devreye aldı. Bunun için büyük bir Ar-Ge ekipleri olduğunu belirten, Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, "Mobil uygulamalarımızı 5 milyondan fazla aday kullanıyor. İşverenin adaylardan aldığı şikayet oranı, ilan ve mesajlaşmalarda kullanılan riskli kelimeler, işverenin risk skorunu yükseltiyor ve hesabını incelemeye alıyoruz. Şirketin sözleşmesinin iptaline kadar uzanan birçok önlem alınıyor. Adaylar rahatsız oldukları işvereni engelleyebiliyor. Ayrıca çok yakında adaylarımızın iletişim bilgilerini direkt olarak paylaşmamak amacıyla numara maskeleme özelliğini de hayata geçirmek için çalışıyoruz" dedi.

SEKRETER VE HOSTES ARAYANLARA DİKKAT!

İş arama platformlarında en çok model, karşılama hostesi, sekreter gibi ilanlara karşı ön yargı olduğu için tacizciler en çok bu ilanlara başvuranlara musallat oluyor. İş başvurusu yapan kadın adaylara gece yarısı mesaj atan da var, 'Ofisimiz hazır değil, eve gelin' diyen de... İlan veren şirketlerin kayıtlarını mutlaka Gelir Vergisi İdaresi'nden sorguladıklarını anlatan Nehirce Şirketler Grubu Genel Müdürü Ezgi Yalçın da, "Gerçekçi olmayan ilanları anında eliyoruz. Adaylardan gelen geri bildirimleri mutlaka dikkate alıyoruz. Ayrıca mail ve telefonla doğrulama sistemini de getiriyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

SAAT 21.00'DEN SONRA MESAJ ATAMAYACAKLAR

Mobil iş arama platformu 24 Saatte İş'in kurucusu Gizem Yasa ise, bir kadın yönetici olarak bu tip durumların oluşmaması için tüm teknolojik ve fiziksel önlemleri aldıklarını söyledi. Yasa, şunları kaydetti: "Örneğin adaylar bu tip şirketleri bloklayabiliyor. Bu durumda önce inceleme başlıyor, belli bir blok sayısının üzerindeki şirketler sistemden atılıyor. Yakında yeni bir uygulamayı devreye alacağız. Böylece saat 21.00'den sonra şirket, adaya mesaj atamayacak."