1
Türkiye, Ankara'daki saldırının yasını tutarken, küresel enerji çetesi, Kuzey Irak'ta da düğmeye bastı. Türkiye ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKYB) arasındaki ittifaktan rahatsız olan karanlık güçler IKYB Başkanı Mesud Barzani’yi hedef aldı. Koalisyon hükümetindeki Goran hareketinin “İran-PKK ile işbirliğine” gitmesi de Kuzey Irak’taki komplo teorilerini artırıyor. Son yaşanan şiddet olayları sonrası Barzani’nin başında olduğu KDP, saldırıların birinci sorumlusu olarak en büyük hükümet ortağı olan Goran Hareketi'ni gösterdi.
MASKELİ PKK’LILAR
Gösterilerin nedeni olarak maaş krizi gösterilse de eylemcilerin, ‘memur olmayan gençlerden’ oluşması ve daha çok Goran Hareketi'ne mensup olması "hedef Mesut Barzani" şeklinde yorumlanıyor. Erbil’in bazı ilçelerinde de yüzleri maskeli PKK sempatizanlarının KDP binalarına saldırması ve halkı provoke etmesi gösterilerin ekonomik taleplerin ötesinde ‘siyasi boyutunu’ gözler önüne seriyor.
Gezi Olayları benzetmesi
Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf göstericilerin yaş profillerine dikkati çekerek, eylemcilerin memurlardan çok yüzü maskeli gençlerden oluştuğunu söyledi. Maruf, "Bu gösterilerin amacı maaş talebi değil. Zira eylemciler, memur değil. Diyarbakır'daki eylemin arkasında kim varsa Süleymaniye'deki eylemlerin arkasında da aynı güçler var. Bunu İstanbul'daki Gezi Parkı olaylarına benzetiyorum. Burada asıl hedef Barzani. Kürdistan bölgesinde alışık olmadığımız bu şiddet eylemleri, 1992-1998'de yaşanan iç savaşı hatırlattı" dedi.
Satış Türkiye üzerinden
Kürt yönetimi hali hazırda günlük Türkiye üzerinden dünya piyasalarına yaklaşık 600 bin varil petrol ihraç ediyor. Geçen eylül ayında toplam 18 milyon 614 bin varil petrol ihraç edildi. Fakat petrol varil fiyatının 50 dolara kadar düşmesi Kürtlerin bütçe ve gelir hesaplarını alt üst etti. Durum böyle olunca maaşlar ödenemedi. Yaşanan ekonomik kriz ağırlaştı. Yaklaşık 5 milyon 500 bin nüfusa sahip Kürt bölgesinde 1 milyondan fazla kişi, devletten aldığı maaşla geçimini sağlıyordu. Maaşlar kesilince hem bölgedeki ticari hayat zarar gördü hem de ekonomik krizin halkın üzerindeki etkisi ağırlaştı.
Halkbank da hedefteydi
Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki yakınlaşmadan rahatsız olan güçler, 17-25 Aralık darbe girişiminde Halkbank’ı da hedef koymuşlardı. Bilindiği gibi Kuzey Iraklı Kürtler, uluslararası piyasalara petrolü Türkiye üzerinden satıyor, tahsilat Halkbank üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu ittifak ise uzun süredir başta Irak’taki Bağdat yönetimi olmak üzere, İran gibi ülkelerin ve PKK-DAEŞ gibi terör örgütlerinin tepkisini çekiyordu.
KİMLER RAHATSIZ?
Türkmen Kalkınma Partisi Milletvekili Muhammet İlhanlı "İran ve bu bölgenin Türkiye'yle ittifakından rahatsız olanların bu işte eli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü atılan sloganlar, Türkiye ile iyi ilişkileri olan Barzani'yi hedef aldı" ifadelerini kullandı.
Maliki 17 milyar doları kesti
Kürt bölgesindeki gösterilerin nedenleri arasında ekonomik kriz gösteriliyor. IKBY Hükümeti, 2014 yılı Ocak ayında kendi petrolünü ihraç etmeye başlamış ve nisan itibarıyla ilk satışı yapmıştı. Bunun üzerine dönemin Başbakanı Nuri el-Maliki, Kürtlerin Irak genel bütçesinden alacakları payı kesmişti. Bu pay 17 milyar dolara tekabül ediyordu. Merkezi Irak hükümetinin, bütçedeki payını kesmesiyle 2014 yılından beri ekonomik kriz içinde olan Kürt bölgesindeki durum DAEŞ saldırılarıyla daha da kötüleşti.