İran’a TL’yle ticaret başlıyor

Türkiye ve İran merkez bankaları iki ülke arasındaki ticaretin ulusal para birimleriyle yapılması için anlaşmaya vardı. Uygulamayla 30 milyar dolarlık ticaretin önünün açılması bekleniyor. 

Başbakan Binali Yıldırım ve Ankara’yı ziyaret eden İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri Çankaya Köşkü’nde yaptıkları ortak basın toplantısıyla İran ve Türkiye arasındaki ticari işlemlerin iki ülkenin ulusal para birimleriyle yapılması kararı aldıklarını açıkladılar. Başbakan Yıldırım, “Türkiye ve İran arasında ulusal parayla ticaret yapılmasında, iki ülke merkez bankaları mutabakata vardı. Önümüzdeki günlerde uygulamayla ilgili diğer bankalar da bilgilendirilecek” dedi. 

HEDEF 30 MİLYAR DOLAR 

Yıldırım’la yaptıkları görüşmede, Türkiye’nin İran’dan aldığı petrol ve doğalgaz miktarının artırılması konusunun da gündeme geldiğini dile getiren Cihangiri şunları söyledi: “Türkiye’ye ham petrol ve doğalgaz ihracatımız var. Her ikisini de artırabiliriz. (Bu konu) bir sonraki müzakerelerde ciddi şekilde ele alınacak ve hayata geçmesini umuyoruz.” Milli para birimleriyle ticaretin iki ülke cumhurbaşkanları ve ekonomi bakanlarının altına imza attığı, ‘30 milyar dolarlık ticaret hacmine çıkma’ hedefine ciddi katkı sağlaması bekleniyor. 

Proje sizden destek bizden

Öte yandan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Muhammed Şeriatmedari’yi makamında ağırladı. İş insanlarından Türkiye ve İran’daki iş fırsatlarını değerlendirmelerini ve yeni projeler üretmelerini isteyen Zeybekci, “Türk ve İran iş dünyası iş birliğine gidebilecekleri projeleri belirlesin. Biz hükümet olarak bunların desteklenmesi için üzerimize düşeni yapacağız” dedi.