İnönü'nün hemşire açığına bakandan bakana kırmızı hat

İnönü Üniversitesi'nde 100 milyon TL yatırımla açılan karaciğer nakil merkezinin %40 kapasitesi 10 aydır personel yetersizliğinden çalışmıyor. Durumu öğrenen Bakan Tüfenkci Maliye Bakanı'nı arayıp destek sözü aldı.

ŞENAY KÖŞDERE

İnönü Üniversitesi'nin akademik yılı önceki gün Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin de katılımıyla açıldı. Üniversitenin bu yıl temmuz ayında göreve başlayan yeni rektörü Ahmet Kızılay, açılışta hem okulun yeni vizyonunu anlattı hem de üniversite bünyesindeki tıp fakültesi hastanesinin 130 milyon TL'yi aşan borcuna ve personel eksikliğine değinip, hükümetten destek istedi.

NAKİLDE DÜNYA 2'NCİSİ

İnönü Üniversitesi bünyesindeki Turgut Özal Tıp Merkezi, Malatya'nın adını organ naklindeki başarısıyla dünyaya duyurmuş durumda. Merkez karaciğer naklinde Türkiye'de birinci dünyada ikinci sırada yer alıyor. Birinci sırada yıllık 500 civarında nakille Güney Kore - Seul'deki bir tıp merkezi var. Malatya henüz 200'lerde. Başhekim Hakan Parlakpınar'a göre Malatya'nın Güney Kore'yi geçip, dünya birinciliğine oturması çok kolay, hatta üniversite bu sene bile bu hedefe ulaşabilirdi. Ama olmadı, çünkü tesis var, teçhizat var, doktor var ama hemşire yok.

10 AYDIR ÇALIŞMIYOR

Turgut Özal Tıp Merkezi bünyesindeki karaciğer nakil hastanesi bundan 10 ay önce 100 milyon TL yatırımla açılmış. Ancak merkez 10 aydır personel eksikliğinden dolayı yüzde 60 kapasiteyle çalışıyor. Yüzde 40 kapasite ise atıl durumda. Ameliyathane odaları, yoğun bakım üniteleri son teknolojiyle donatılmış ancak boş duruyor, adeta hayalet hastane görüntüsü çiziyor.

AYLIK 1.3 MİLYON TL KAYIP

Başhekim Hakan Parlakpınar, boş duran 4 servis, 2 yoğun bakım ünitesi ve 8 ameliyathanenin hizmete girmesi için 110'u hemşire 256 personele ihtiyaç duyduklarını, Maliye Bakanlığı'na da bu doğrultuda talepte bulunduklarını anlatıyor. Parlakpınar hastanenin altyapısı hazır olmasına rağmen açılmayan bölümlerinden aylık 1.3 milyon TL kamu zararı oluşturduğunu ifade ediyor.

Bakandan destek sözü

Destek talebine kayıtsız kalmayan Bakan Tüfenkci hemen Maliye Bakanı Ağbal'ı arayarak, üniversitenin talebini bir kez de kendisi iletti. Tüfenkci Ağbal'a borç meselesini iki bakanlığın paylaşarak çözme önerisini sundu. Şimdi üniversitenin gözü, kulağı Maliye Bakanlığı'nda.

'Yeni üniversitenin ağabeyi'

İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet Kızılay'ın verdiği bilgilere göre İnönü Üniversitesi, yeni dönemde vizyonunu tamamen yenilemiş, hedeflerini de oldukça yüksek tutmuş. Net bir vade belirtilmese de hedef Türkiye'nin ilk 10, dünyanın ilk 500 üniversitesi arasına girmek. 2017 başında temeli atılması ve kısa sürede açılması hedeflenen bir de onkoloji hastanesi planı var. Bu arada Malatya'da yeni bir üniversitenin daha kurulması gündemde. Bakan Tüfenkci, bu konuda İnönü Üniversitesi'nin yeni okula 'ağabeylik yapacağını' söylüyor. 

Hacettepe'ye Gazi'ye var bize neden destek yok?

Kendisi de Malatyalı olan Tüfenkci, İnönü Üniversitesi'nin açılışına katılınca, üniversite ve hastanenin yetkilileri bakana yüklü borç ve personel sorunlarını anlatmadan geçemedi. Hacettepe, Gazi gibi üniversitelerin de yüklü borçları olduğu ancak bu borçların devlet tarafından kapatıldığı ifade edildi.