İngiltere’den kaçan yatırımın adresi Türkiye olur 

Toyota ve Honda başta olmak üzere Avrupa için üretim yapan firmalar arayışa girebilir. Uzmanlara göre tek adres var; Türkiye!

İngiltere’deki Avrupa Birliği'nden çıkma kararının yankıları sürüyor. Ekonomik olarak önümüzdeki süreçte bu karardan en çok sektörlerin başında da otomotiv geliyor. Avrupa otomobil pazarını yakından izleyen otomotiv endüstrisi uzmanları, Ada'yı Avrupa pazarlarına yakın üretim üssü olarak kullanan Toyota, Honda ve Nissan gibi markaların üretimlerini İngiltere'den taşımayı düşünebileceklerini söylüyorlar. 

TÜRKİYE ÇOK ŞANSLI 

Honda ve Toyota Türkiye'de zaten uzun yıllardır üretim yapıyor. Nissan'ın ise bir süredir bizzat CEO'su Carlos Ghosn'un ağzından dile getirdiği Türkiye'de üretim isteği, Ada'dan kaçan üreticilerin kapasitelerini Türkiye'ye aktarma ihtimalleri de artırıyor. İngiltere, son yıllarda yabancı markaların üretimleriyle yeniden otomotivde yükselişe geçmişti.

1.6 milyon adet üretim yapıyor

Almanya ve İspanya'nın arkasından Avrupa'nın üçüncü büyük ülkesi olan Birleşik Krallık, yılda 1,6 milyon adet üretimle, Fransa'nın önünde yer alıyor. 730 bin kişinin çalıştığı İngiliz otomotiv sektörü, üretimin yüzde 80'inini ihraç ediyor. İngiltere’den yapılan bu ihracatın yüzde 40 kadarı ise AB ülkelerine gerçekleşiyor.