İngiltere, Türkiye'ye yöneldi

STA'yı genişletmek istiyorlar! İngiltere'nin ticarette yeni rotası Türkiye. İmzaladığı Brexit sonrası AB ile yollarını ayıran İngiltere yönünü Türkiye'ye çevirdi. Türkiye'de İngiliz Ticaret Odası Gaunt, tedarik üssü gördükleri Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması'nın genişletileceğini söyledi.

İngiltere ile Türkiye'nin ticari ilişkileri hız kesmeden devam ederken, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) gelecek 2 yılda daha fazla sektörü içerecek şekilde müzakere edilmesi planlanıyor. STA'nın genişletilmesinde pandemi sonrası Türkiye'nin Avrupa için tedarik merkezi haline gelmesi önemli bir rol oynadı. İmzaladığı Brexit Anlaşması'yla birlikte AB ile yollarını ayıran İngiltere, Türkiye ile 29 Aralık 2020'de STA imzalamıştı. Anlaşma sonrası İngiltere'ye ihracat yüzde yüzde 28,2 artarak yaklaşık 9.7 milyar dolara ulaşırken bu ülkeyle ticareti katlayacak önemli bir süreç de yakında başlayacak.

ÖNEMLİ BİR GÜÇ

Türkiye'de İngiliz Ticaret Odası (BCCT) Başkanı Chris Gaunt, STA'nın iki yıl içinde yeni sektörleri kapsayacak şekilde yeniden müzakere edileceğini belirterek "Hem Türk hem de İngiliz şirketlerine daha fazla fırsat verecek şekilde yeniden müzakere edilecek. Bu büyük bir artı" dedi. Gaunt, gelecek 6 ila 8 ay içinde iki ülke ticaret bakanlarının görüşeceğini bildirdi. İngiltere'nin Türkiye'nin ikinci büyük ihracat pazarı olduğuna işaret eden Gaunt "STA, iki ülke arasındaki ticaretimizi üzerine inşa edeceğimiz güçlü bir platform" ifadelerini kullandı. Gaunt, yeni STA'da odaklanmak istedikleri alanlanın finansal hizmetler, tarım, teknoloji olacağını söyledi. Gaunt "Türkiye'de teknoloji sektörü çok hızlı büyüyor, Avrupa için de önemli bir güç haline geliyor" dedi.

TAVSİYE EDİYORUZ

İngiliz şirketlerinin Türkiye'ye ilgisine işaret eden Gaunt, Güneydoğu Asya ve Çin'e alternatif olarak Türkiye'ye ciddi şekilde ilgi duyan firmalardan talepler aldıklarını dile getirdi. Gaunt "Türkiye özellikle Çin'e karşı büyük bir fırsat ve alternatif sunuyor. İngiltere şirketlerinin Güneydoğu Asya'daki tedarikçilerine bir alternatif olarak Türkiye'ye ciddi bir şekilde baktıklarını görüyoruz" dedi. Gaunt, İngiltere'deki şirketlere Türkiye ile yakınlaşmayı tavsiye ettiklerini söyledi.