İngiliz turist isyanda... Türkiye'de tatil için imza topluyorlar

İngiltere'nin Türkiye'yi ‘kırmızı' listede tutması İngilizler'i ayaklandırdı. Yasağı kaldırmak için kampanya başlatan İngilizler şimdiden 45 bin imzayı geçti. 100 bin imzaya ulaşıldığında konu parlamentoda görüşülecek.

İngiltere Ulaştırma Bakanlığı, Kovid-19'a karşı önlem olarak oluşturduğu seyahat listesini güncelleyerek Türkiye'yi kırmızı listede tutmaya devam etmesi Türkiye'de tatil yapmak isteyen İngilizler'i harekete geçirdi. Konuyu parlamento gündemine taşımak için imza kampanyası başlatan İngilizler "Türkiye'yi kırmızı listeden çıkarın" çağrısı yaptı.İngiliz Parlamentosu'nun resmi internet sitesinde başlatılan imza kampanyasına Türkiye'de tatil hasreti çeken 45 bini aşkın İngiliz şimdiden imza attı. İmza sayısı 100 bine ulaştığında konu parlamento gündemine taşınacak.

'TATİLCİLER ÖFKELİ'

"Türkiye'ye karantinasız tatil açılsın" çağrısında bulunan imzacıların çağrısı İngiliz basınına da haber oldu. İngiliz The Times gazetesi, İngiliz vatandaşlarının Türkiye'ye "karantinasız seyahat" olmamasına büyük tepki gösterdiğini kapsamlı bir haber-analiz ile duyurdu. Birleşik Arap Emirlikleri'nin 8 Ağustos'tan beri kehribar renkteki ülkeler kategorisine alındığını hatırlatan The Times muhabiri Lucy Perrin, "İngilizler kırmızı listedeki Türkiye'ye gidemezken ABD'li ve Rus turistler Türkiye'ye gidebiliyor" ifadesini kullandı. Perrin, "İngiliz tatilciler öfkeli. 45.000'den fazla İngiliz vatandaşı Türkiye'nin güvenli ülke listesine alınmasını istedi. 100.000 imzaya ulaştığında bu talep parlamentoda görüşülecek" dedi.

KARAR 16 EYLÜL'DE

İngiltere'deki Türk yetkililerin de durumdan rahatsız olduğunu yazan The Times "Londra Büyükelçiliği'ndeki yetkililer de daha önce Sky News'e açıklama yapmıştı. Türk yetkililer bilimsel verilerin Türkiye'nin kırmızı listeden çıkarılmasını desteklediğini söylemişti" ifadesini kullandı. İngiltere'nin yeni kararını 16 Eylül'de alacağını yazan The Times, "Hükümetin alacağı yeni karar 20 Eylül'de yürürlüğe girecek" ifadesine yer verdi.

İMZA 45 BİNİ GEÇTİ

İngiliz Parlamentosu'nun resmi sitesinde başlatılan imza kampanyasına başvuranlar şimdiden 45 bini geçti.

ANTALYA TURİZMDE YARALARI SARIYOR

Antalya, 2020'de başlayan koronavirüs salgınıyla turizmde yaşadığı kayıpları telafi ederken, ağustosta kente, geçen yıla göre yüzde 136'lık artışla 1 milyon 889 bin 578 yabancı turist geldi. Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü verilerine göre, bu yıl 8 ayda, 181 ülkeden 5 milyon 285 bin 585 yabancı turist misafir edildi. Geçen yıl 1,5 milyon olan turist sayısı, aynı döneme göre yüzde 239 arttı. Pandemi öncesindeki 2019'da 10.7 milyon turist sayısıyla karşılaştırıldığında ise yüzde 49'luk düşüş gözlendi. 2021'de toparlanmaya çalışan Antalya turizmi 2019 sayılarının yarısına ulaştı. Ağustos ayında, 756 bin kişiyle ve geçen yıla göre yüzde 124'lük artışla en çok turist Rusya'dan geldi.

21 ay sonra ilk kruvaziyer geldi

Marmaris Cruise Port Limanı, Kovid-19 nedeniyle 21 ay sonra yolculu ilk kruvaziyer gemiyi ağırladı. Bahama bayraklı Blue Sapphire isimli kruvaziyer gemisinde 446 turist ve 196 kişilik mürettebat bulunduğu belirtildi.