İngiliz Ticaret Odası Başkanı Gaunt: Yatırımcı ilgisi artıyor

Türkiye'ye ilginin arttığını ve daha çok yatırım çekeceğini belirten İngiliz Ticaret Odası Başkanı Chris Gaunt “Türkiye'ye Güneydoğu Asya'ya alternatif üretim merkezi olarak bakan İngiliz şirketlerden talep alıyoruz” dedi.

Türkiye'de İngiliz Ticaret Odası (BCCT) Başkanı Chris Gaunt, Türkiye'nin daha çok yatırım çekeceğini belirterek, "Türkiye'ye ilginin arttığını görüyoruz. Türkiye'ye Güneydoğu Asya'ya alternatif üretim merkezi olarak bakan İngiliz şirketlerinden de talepler alıyoruz" dedi. Türkiye'de 3 bin 227 İngiliz sermayeli şirket bulunuyor. Bu dönemde İngiltere'nin Türkiye'ye toplam doğrudan yatırımı 12 milyar 81 milyon doları buldu. Gaunt, "Son 10 yıla baktığımızda, ikili ticaretimizde 2019'da bir noktaya kadar önemli bir büyüme gösterdik. 19 milyar sterlinlik ikili ticarete ulaştık. Bu, şimdiye kadarki en yüksek rakam. Bunun her yıl düzenli artacağı düşünülüyordu. Kovid-19'dan dolayı işler biraz yavaşladı. Ancak şimdi işler düzelmeye başladı" ifadelerini kullandı.

EN ÖNEMLİ HAMLE STA

Gaunt, pandemide gerçekleşen en önemli şeylerden birinin İngiltere ve Türkiye arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) olduğunu belirterek, "İngiltere ve Türkiye arasında imzalanan STA, 6 ila 9 ay içinde muhtemelen yeniden müzakere edilmeye başlanacak. Listede yer alacak öncelikli sektörler muhtemelen tarım, finansal hizmetler, daha fazla teknoloji olacak" dedi.

UZUN VADELİ PLAN YAPILACAK BİR ÜLKE

BCCT Başkanı Gaunt, Türkiye'nin, birçok teknolojik teşvik ve inovasyonla çok hızlı ilerlediğini ifade ederek, "Kovid-19 döneminde bile Türkiye'de son derece başarılı olan birçok teknoloji girişimi gördük" dedi. Türkiye'nin, uzun vadeli planlama yapılması gereken bir ülke olduğuna işaret eden Gaunt, "Teknoloji ve otomotiv, yatırım yapılabilecek öncelikli alanlar" dedi.