İngiliz şirket Türkiye'de güneşe 4 milyar $ yatırıyor

İngiltere merkezli Hive Energy şirketi, Türkiye'ye güneş enerjisinde 4 milyar dolarlık yatırım çekmeyi planlıyor. Farklı şehirlere kapasiteleri 11-230 megavat arasında değişen projeler uygulanacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik depolamada yatırım talebinin 230 milyar doları aştığını açıkladı. Başvuru yapan şirketler arasında yabancı enerji şirketleri de yer alıyor. Bu şirketlerden bir tanesi de İngiltere merkezli Hive Enerrgy oldu. Hive Energy, Türkiye'ye yaklaşık 4 gigavatlık depolamalı güneş enerjisi projesi için 4 milyar dolarlık doğrudan yatırım çekmeyi planlıyor. Şirket Türkiye'de yerleşik Çuhadar Enerji ve Viva Enerji firmalarıyla yaptığı iş birliği ve finansman sözleşmeleri kapsamında 30'un üzerinde depolamalı güneş enerjisi santrali için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na başvuruda bulundu.

KAPASİTELER FARKLI

Başvuru kapsamındaki projelerin kapasiteleri 11 ila 230 megavat arasında değişiklik gösteriyor. Başvurular, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye, Burdur, Niğde, Nevşehir, Karaman, Aksaray, Adıyaman, Şanlıurfa, Kayseri, Kırşehir, Malatya, Balıkesir, Elazığ, Konya, Eskişehir, Ankara ve Yozgat'ta yoğunlaşıyor.

FİNANSMAN SÜRECİNDE

Bu projelerin 3 gigavattan fazlasına denk gelen bölümü, Hive Energy Türkiye'nin proje paydaşları Çuhadar Enerji, Viva 2 Enerji, Viva 3 Enerji, Viva 4 Enerji, Viva 5 Enerji ve Viva 6 Enerji ile birlikte planlandı. Şirket ve proje ortakları arasında imzalanan ortaklık ve finansman sözleşmesi kapsamında, projelerin hayata geçirilmesi için uluslararası doğrudan yatırımın Türkiye'ye getirilmesi planlanıyor. Ön lisans almaya hak kazanacak projelerin yılın ilk çeyreğinde netleşmesi beklenirken, bu sürecin tamamlanmasının ardından uluslararası finans kuruluşlarıyla proje finansmanı görüşmeleri yapılacak.

ÜLKENİN GÜNEŞ ENERJİSİ POTANSİYELİNE GÜVENİYOR

HIVE Energy Türkiye Genel Müdürü Tolga Metin, Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyelini uzun vadeli bakış açısıyla değerlendirdiklerini ve bu potansiyele güvendiklerini dile getirdi. Türkiye'de yoğun şekilde yeni proje geliştirme faaliyetlerine devam ettiklerini belirten Metin, şunları kaydetti: "Başvurular ve yatırım planları Türkiye'deki yenilenebilir enerji potansiyeline güvenin ispatı. Elimizde büyük bir yatırımcı havuzumuz var. Biz bütün proje ve yatırımları Hive Energy olarak ilerletiyoruz. Projeler belli noktaya geldiğinde, fon ve finans kuruluşlarıyla görüşmeleri yürütüyoruz. İngiltere'de çok farklı fonlar var. Hive Energy, yıllardır bu fonlarla iş birliği içinde olduğu için, bizim için projelere fon bulmak oldukça kolay."

İLK PROJE ADIYAMAN'DA HAYATA GEÇTİ

Daha önce Adıyaman'da 10,5 megavat kurulu güce sahip güneş enerjisi projesini hayata geçirdiklerini ve yıllık 18 milyon kilovatsaat elektrik ürettiklerini aktaran Metin, "Şu anda başvurduğumuz kapasiteler, Adıyaman'daki projemizin 350 katından fazla bir güce denk geliyor" dedi.