Akşam
Türkiye, Cumhuriyet'in 100. yılında iki yerli uyduyu uzaya fırlatmaya hazırlanıyor. TÜBİTAK tarafından üretilen Türkiye'nin ilk yerli ve milli gözlem uydusu İMECE yarın uzaya fırlatılıyor. Yerli haberleşme uydusunun ise yaz ortasında uzay yolculuğuna başlaması planlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Yerli ve milli imkanlarla ürettiğimiz yüksek çözünürlüğe sahip ilk gözlem uydumuz 'İmece', 11 Nisan'da uzaydaki yörüngesine fırlatılacak. Yetişmiş insan kaynağımız, sağladığımız imkanlar ve geliştirdiğimiz teknolojiler sayesinde küresel uzay yarışında var olmayı sürdüreceğiz" dedi. Paylaşımda, İMECE'nin özelliklerinin belirtildiği görsel ile Türk bayrağı emojisi de yer aldı.
SPACE X YOLLAYACAK
Alınan bilgiye göre yarın Ankara'daki enstitüde fırlatma töreni düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın video mesajla katılacağı törende, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yer istasyonunda bulunacak. Dünyanın herhangi bir yerinden hiçbir kısıtlama olmaksızın yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü çekebilme özelliğine sahip İMECE, Space X tarafından yörüngesine fırlatılacak. Geri sayım ile başlayacak fırlatma, Türkiye saati ile 09.50'de gerçekleştirilecek.
İKİ KÜP UYDU DA GİDECEK
İMECE ile birlikte yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması işbirliği ile üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket içerisinde uzaya fırlatılacak. Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak olan İMECE, 680 kilometre irtifada güneşe eşzamanlı yörüngede görev yapacak. İMECE'nin görev süresi ise 5 yıl olarak tasarlandı.
SESSİZ SEDASIZ UĞURLANDI
İMECE Uydusu, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle sessiz sedasız bir şekilde 21 Şubat 2023 tarihinde ABD'de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'ne uğurlandı. İMECE için Nurus firması tarafından ilk defa yerli ve milli imkanlarla temiz oda özelliği de taşıyan bir kabin de geliştirildi. Esenboğa Havalimanın'dan fırlatmanın gerçekleştirileceği Vandenberg'e gönderilen uydu, nem, titreşim ve zararlı ışın gibi her türlü riske karşı koruyucu ve yerli olarak üretilen temiz oda özelliğine sahip kabin sayesinde güvenli bir yolculuk yaptı.
AKTİF UYDU SAYIMIZ BU YIL 10'A ÇIKIYOR
İMECE'nin ardından Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olacak TÜRKSAT 6A Uydusu da, TÜBİTAK UZAY önderliğinde TUSAŞ, ASELSAN ve C-Tech ortaklığı ile üretiliyor. 15 yıl tasarım ömrü olan uydunun bu yılın ortasında yörüngesine fırlatılması hedefleniyor. Türkiye'nin halen 5'i haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A, Türksat 5B), 3'ü gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve RASAT) olmak üzere aktif 8 uydusu bulunuyor. İMECE ve Türksat ile bu sayı 10'a çıkacak. Türkiye halen aktif 8 uydu ile dünyada uydu sahibi olan 30 ülkeden biri konumunda.