Yelda GÖKDAĞ
İmar mevzuatına aykırı yapıların kayıt altına alınmasını sağlayan İmar Barışı’ndan faydalanacak vatandaşlara tanınan başvuru süresi 31 Aralık’ta sona eriyor. Çeşitli sebeplerle başvuruda bulunamayan vatandaşlardan ise süre uzatımına ilişkin talepler gelmeye devam ediyor. Taleplerin karşılık bulup bulmayacağına ilişkin soruyu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum cevapladı. Bu konuda kendilerine de ciddi oranda talep ulaştığını belirten Kurum, “Vatandaş İmar Barışı başvuru süresinin uzatılmasını istiyor. Henüz vakit olduğu için erken bir açıklama yapmamız doğru olmaz. Son başvuru tarihi olan 31 Aralık’ta durumu bir kez daha değerlendirip, açıklamamızı da o tarihte yapacağız” dedi.
9.5 MİLYON BAŞVURU
TBMM’de AKŞAM’ın sorularını yanıtlayan Bakan Kurum, “İmar Barışı’na bugüne kadar toplam 9.5 milyon başvuru yapıldı. Düzenleme oluşturulurken beklentimiz, 14-15 milyon civarına vatandaşımızın İmar Barışı’ndan yararlanacağı yönündeydi. Son başvuru tarihi olan 31 Aralık’a kadar yapılacak yeni başvurularla, düzenlemeden faydalananların sayısı da artacak” değerlendirmesinde bulundu.
DERE YATAĞINA EV YOK
Bakan Kurum, ayrıca şunları söyledi: “Sel taşkınlarıyla mücadele çerçevesinde başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere dere yataklarının kenarına inşa edilmiş evleri ve yapıları boşaltacağız. Bu çalışmayı kentsel dönüşümle birlikte yürüteceğiz. Dere koruma bandında yerleşim olmaması gerekiyor. Yeni yerleşim bölgelerinde ise sele karşı daha dayanıklı altyapılar oluşturulacak.”
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE HEDEF: YILDA 300 BİN KONUT
Kentsel dönüşüme ilişkin de konuşan Bakan Kurum, " 2019’da 25-30 bin konutun kentsel dönüşümü tamamlanacak. Hedefimiz her yıl 300 bin konutu dönüştümek ve planlanan sürede kentsel dönüşümü tamamlamak" dedi.
Meyve, kuru temizleme poşetlerine ücret yok
Öte yandan Bakan Kurum, 1 Ocak 2019 itibarıyla başlayacak plastik alışveriş poşetlerinin ücretli olarak temin edilmesine ilişkin uygulamanın usul ve esaslarını açıkladı. Kurum, “Marketlerde ekmek, sebze, meyve, peynir, zeytin, hayvansal gıda gibi açıkta satılan gıdaların hijyenini korumak amacıyla kullanılan çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 500x350 milimetreden küçük poşetleri kapsam dışında bıraktık” dedi. Bakan Kurum, şöyle konuştu:
Promosyon olamaz
“Ayrıca tekstil ürünü çok kullanımlık poşetler, petshoplardaki canlı sucul hayvan satışında ve bazı bitkilerin satışında kullanılan sapsız poşetler, kuru temizleme, lostra ve benzeri iş yerleri gibi sadece hizmet verilen fakat ürün satışı gerçekleştirmeyen yerlerde verilen poşetler, kargo poşetleriyle gümrüksüz mağazalarda kullanılan özel poşetleri de tüketicilerimiz uzaktan satışlar dahil, ücretsiz olarak temin etmeye devam edecek.” Plastik poşetlerin, ücretsiz teminine imkan verecek herhangi bir promosyona veya kampanyaya da dahil edilemeyeceğini bildiren Kurum, “Satış noktaları, her bir poşetin satışında en az 25 kuruş talep edecek” dedi.