İmar barışına talep yoğun, başvuru süreci uzayabilir 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, ‘imar barışına’ ilişkin, “31 Ekim tarihinde başvuru süreci bitiyor. Yeniden değerlendireceğiz, yoğun bir talep var. Bakacağız, bu talebe kayıtsız kalmayacağız gibi gözüküyor” dedi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Dijital Şehircilik Zirvesi’nin özel oturumunda soruları yanıtladı. Dijital şehircilik kavramına ilişkin soru üzerine Kurum, insan, kültür ve tarih odaklı şehirlerin olması gerektiğini bu manada dijital şehirciliğin de insan yaşamını kolaylaştırmak adına yapılması gereken düzenlemeler olduğunu söyledi. İmar barışına ilişkin soru üzerine Bakan Kurum, “İmar barışına şu ana kadar 6 milyonun üzerinde vatandaş başvurdu. 5 milyara yakın başvuru bedeli ödendi. 31 Ekim’de başvuru süreci bitiyor ve ödeme süreci de 31 Aralık 2018’de bitiyor” dedi. 

TALEP DEVAM EDİYOR 

Kurum, “İmar barışıyla biz ne elde ettik? Aslında devletin, vatandaşıyla barışıydı bu. Elektriğini, suyunu, doğalgazını bağlayamayan vatandaşımıza bina kontürlerinin de kalması kaydıyla bir kolaylaştırma, bunlar bir hak değil tabii ki. Bu noktada vatandaşımız da yoğun bir ilgi gösterdi. Talep de hâlâ devam ediyor. 31 Ekim’de başvuru süreci bitiyor. Yeniden değerlendireceğiz, yoğun talep var, bakacağız. Böyle bir talep var, bu talebe kayıtsız kalmayacağız gibi gözüküyor” açıklaması yaptı. 

 AKILLI ŞEHİRLER YOLDA 

Kurum, 2030 yılında dünya nüfusunun 9 milyara ulaşacağını, bunun yüzde 15’inin 60 yaşın üzerindeki insanlardan oluşacağını, İstanbul’un 2030 yılında 17 milyon nüfus öngörüsüyle ilerlediğini ifade etti. Kurum, “Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planı, bakanlığımızın gelecek vizyonu adına önemli projelerinden biri hem de ülkemizin geleceği için önemli bir proje. Dünyada eylem planı hazırlayan üç ülke var. ABD, Avustralya ve Hollanda. Biz de Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak ülkemizin Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’nı hazırlamak istiyoruz” diye konuştu.

 KÖYLER DE GELİŞECEK 

Köyden kente göçün gelişmişliğin göstergesi olduğunu, gelişmiş ülkelerde bu oranın yüzde 85’e ulaştığını anlatan Kurum, “Türkiye’de köyden kente göç oranı yüzde 80’lere varacak. Ama köylerimizi de yaşanabilir, refah seviyesi yüksek köyler haline getirmemiz lazım” dedi. 

Yabancıdan 12 milyar $ gelir

Yabancıların Türkiye’de konut sahibi olmaları hakkında konuşan Kurum, “Vatandaşlık hakkını 250 bin dolara düşürmemiz çok etkili oldu. Piyasada çok ciddi bir hareketlilik var. 2019’da yabancıların 12 milyar dolarlık mülk almasını bekliyorum” ifadelerini kullandı. 

Dijital şehircilikle % 20 enerji tasarrufu 

Türkiye’de 30 büyükşehir belediyesinin, dijital şehirciliğe tam olarak geçtiği zaman yüzde 20 enerji tasarrufu sağlanacağını aktaran Kurum, “Bugün 40-50 milyar dolar cari açığımız var, bu cari açığa dahi direkt etkisi olacak bir uygulama olacak açıklaması yaptı. Bakan Kurum, Millet Bahçeleri projesinin de akıllı şehrin bir parçası olduğunu belirtti.