İmalat sanayiinde rekor yükseliş: Dünyayı solladık!

İSO Türkiye İmalat PMI haziranda 53.9'a yükselirken, üç aylık yavaşlama dönemi sona erdi. Şubat 2018'den beri en yüksek değere ulaşan endeks, 53.9'luk değerle haziran verisi açıklanan tüm ülkeleri geride bıraktı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), haziranda 53.9’a yükselerek, şubat ayından bu yana ilk kez eşik değer 50’nin üzerinde gerçekleşti. Endeks ayrıca, Şubat 2018’den bu yana görülen en yüksek değere ulaşırken, haziran verisi açıklanan tüm ülkelerin de önüne geçti. Mayısta 40.9 olarak ölçülen manşet PMI, haziranda 53.9’a yükseldi. Kovid-19 salgınına yönelik kısıtlamaların kaldırılarak normale yaklaşılmasıyla üç aylık yavaşlama dönemi sona erdi.

ÜRETİM VE SİPARİŞ ARTTI

Müşterilerin faaliyetlerine yeniden başlamasıyla birlikte yeni siparişler de büyüme bölgesine geçti. Üretim gereksinimlerindeki artış, haziranda hem istihdamın hem de satın alma faaliyetlerinin genişlemesini sağladı. Verilere göre imalat sektörlerinin çoğu haziranda toparlanma kaydetti. Takip edilen 10 sektörün yedisinde faaliyet koşulları yeniden iyileşmeye başlarken, bunlardan bazılarında toparlanma güçlü gerçekleşti.

SEKTÖRLER TOPARLANDI

Üretim, üç sektör dışında tüm sektörlerde artış gösterirken, artışın oldukça hızlı olduğu kara ve deniz taşıtları, elektrikli ve elektronik ürünlerle ağaç ve kağıt ürünleri sektörleri, güçlü toparlanma sergiledi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da, sanayi ve üretimden gelen olumlu göstergelerin umut verdiğini belirterek, “Hazirana 747 firma, odamız kapasite raporu müracaatında bulundu” dedi.

NORMALE GEÇİŞLE CANLANDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da, endeksin Şubat 2018’den beri en yüksek değere ulaştığını ve Türkiye’nin, verisi açıklanan tüm ülkeleri geride bıraktığını bildirdi. Varank, “Yeni normale geçişte imalat sanayi canlanıyor, Türkiye pozitif ayrışıyor” dedi. 

BUGÜN DÜNDEN DAHA POZİTİF

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da, Twitter’dan şu değerlendirmeyi yaptı: “Güven endekslerinden sonra PMI’daki (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) toparlanma, hedeflerimize doğru daha güçlü adımlar atmamıza olanak sağlıyor. Reel kesim, tüketici ve ekonomi güven endeksindeki yükseliş bugünün dünden, haziranın mayıstan daha pozitif olduğunun göstergesidir.” 

ELEKTRİK TÜKETİMİ %18 ARTTI

Sanayide elektrik tüketimi de, haziranda yükselişe geçerek, yüzde 18 arttı. KOLEN Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt, şunları söyledi: “Ticarethanelerin elektrik kullanımında keskin bir çıkış yaşanıyor. En son mayısta yüzde 20’lere varan düşüşleri gördük. Haziranda ise tüketimdeki düşüş yerini ciddi artışa bıraktı. Kimi OSB’lerdeki elektrik tüketimi de haziranın ilk yarısında yüzde 31 arttı. Elektrik tüketimimiz arttıkça, ekonomik toparlanma da hız kazanacak.”