Türkiye'nin enerji arz güvenliğine günlük 20 milyon metreküp katkı sağlayacak ve ülkenin ilk yüzen LNG ile yeniden gazlaştırma tesisi (FSRU) özelliğini taşıyan GDF Suez Neptune yüzer santralı, İzmir kıyılarına yanaştı. Kolin Grubu'nun Aliağa'da devreye alacağı FSRU sürecinde sona yaklaşıldı. İzmir Aliağa'da demirleyen GDF Suez Neptune FSRU'su, ay içerisinde devreye girecek.
5.3 MİLYON TON KATKI
Yıllık kapasitesinin 5,3 milyon ton olması planlanan FSRU ile Türkiye'nin enerji arz güvenliğine günlük 20 milyon metreküp gaz arzı yapılabilecek. Yüzer santral sayesinde, Türkiye'nin günlük sisteme verilebilen arz kapasitesinde önemli artış yaşanacak. Enerji yönetiminin bu yıl Silivri yer altı gaz depolama tesisinin geri üretim kapasitesini günlük 20 milyon metreküpten 25 milyon metreküpe çıkarması, EgeGaz'ın Aliağa'daki LNG terminalinin günlük kapasitesinin 16 milyon metreküpten 24 milyon metreküpe yükseltilmesi ve bu ay devreye alınacak GDF Suez Neptune ile Türkiye'nin günlük doğalgaz arz kapasitesi 191 milyon metreküpten 224 milyon metreküpe ulaşacak.
KESİNTİYE KESİN ÇÖZÜM
Bakan Berat Albayrak, iki adet yüzer santralla özellikle kış aylarında mevcut kaynaklardan herhangi birinde sıkıntı olması durumunda enerji kesintisi yaşanmamasını hedeflediklerini vurgulamıştı. Yıllık 1 milyar ile 500 milyon metreküp kapasiteye sahip olabilen terminallerin doğalgaz arz güvenliği için destek oluşturması da planlanıyor.
DAĞITIM ALTYAPISI DA İYİLEŞECEK
Hedeflerinin 2019-2020 sürecinde doğalgazda altyapı iyileştirilmesinin yapılması olduğunu belirten Albayrak, "Enerjide Çin'den sonra en hızlı büyüyen ikinci ülkeyseniz, çok daha verimlisini yapmak zorundasınız. Özellikle elektrik üretim ve dağıtımı konusunda, kurulu güç tesisatları noktasında iyileştirme, kamu ve özel noktasında önemli adımlar attık, atacağız. Enerji ithal eden bir ülke olarak her bir dolar ve liranın ne kadar kıymetli olduğu gerçeği bizim için büyük bir önem arz ediyor" dedi.