İlk toplantı aralıkta... Sendikalar ‘asgari'de ‘yeni yapı' istiyor!

Milyonlarca çalışan asgari ücret pazarlığına odaklanırken asıl tartışma Komisyon'un yapısında yaşanıyor. Sendikalar değişim beklentisinde.

AKŞAM GAZETESİ

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret zammı pazarlıkları aralık ayında başlayacak. Ancak toplantı öncesi Asgari Tespit Komisyonu'nda işçi tarafını temsil eden Türk-İş yarın bir bir araya gelecek. Türk-İş daha adil bir yapısı olmadığı için Komisyon'a katılmayacağını duyurmuştu. Türk-İş'in yarınki toplantıda son kararını vermesi beklenirken Antalya'da Başkanlar Kurulu'nu toplayan Hak-İş'ten de "Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısı yeniden oluşturulsun" talebi geldi.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Bu dönem, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısı değişmeden oluşturulacak asgari ücret belirlenmesine itirazımız var. Hükümetin, Sayın Bakan'ın ve ilgililerin, kamu kurumlarının bir an evvel aralık ayından önce Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısını, konfederasyonların talepleri doğrultusunda yeniden oluşturması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde 3 konfederasyon belki ortak belki ayrı ayrı açıklama yapacağız" dedi.

MASAYA GELEBİLECEK RAKAMLAR

Asgari ücrete yüzde 28 oranında zam yapılırsa, çalışanların eline geçen net maaş 22.104 TL'den 28.294 TL'ye yükselecek. Zam oranı yüzde 35 olursa, net asgari ücret 29.841 TL, brüt tutar 35.107 TL olacak. Yüzde 40'lık bir artış durumunda ise çalışanların eline 30.946 TL geçecek.