İlk sondaj görevi için Mersin'den uğurlanacak

Alanında son teknolojiye sahip Abdülhamit Han sondaj gemisi 9 Ağustos'ta Mersin'de düzenlenecek törenle Doğu Akdeniz'deki ilk görev yerine uğurlanacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez katıldığı TV programında, Abdülhamid Han sondaj gemisini 9 Ağustos'ta ilk görevine çıkacağını söyledi. Dönmez, "Bir aksilik çıkmazsa Cumhurbaşkanımızın katılımıyla Mersin Taşucu'ndan uğurlayacağız. Görev alanı deniz yetki alanlarımız içerisinde olacak. Yeri de Cumhurbaşkanımız açıklayacak" dedi. Enerji Bakanı şunları söyledi:

KARADENİZ GAZI

"Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde Karadeniz'deki gazı ulusal sisteme basmaya başlayacağız. 4 yıl sonra hanelerin hepsine doğalgazı ulaştıracağız. Önceliğimiz Karadeniz gazı. Türkiye kendi yetki alanlarında bugüne kadar kararlı duruşunu hep sergiledi."

EN İYİ ROTA TÜRKİYE

"Doğu Akdeniz'de İsrail gazı Mısır üzerinden gönderebiliyor ancak en kısa, en ekonomik rota Türkiye. TANAP boru hattı kapasite olarak 2 katına çıkarılabilecek imkan ve kabiliyete sahip ama kaynağa ve süreye ihtiyaç var. Jeotermal enerjide dünyada 4. sıradayız. Yenilenebilir kaynaklar iklim şartlarına bağlı. 2021 kurak geçti ve mecburen daha fazla gaz tüketmiş olduk. "

KÜRESEL ENERJİ KRİZİ

"Belli kesimler Türkiye'nin gelişimine katkı sağlayacak mega projelere karşı duruyor. Bizim düzenli seviyede elektrik üreten nükleer teknoloji gibi santrallere ihtiyacımız var. Sadece Akkuyu değil belki devamını da getirmemiz lazım."

Bakan Dönmez, Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi'nde incelemelerde bulundu.

DEPOLARIMIZI DOLDURDUK

"Tuz Gölü'nde depomuzu doldurduk. Silivri'deki depomuzun da yüzde 82'si dolu, yılsonuna kadar tamamı dolacak. 6 milyar metreküplük doğalgazımız var. Şu an hanelerde 2 bin liralık faturanın 1.500 lirasını devlet karşılıyor. Vatandaşa 500 liralık kısmı yansıtılıyor."