İlk siftah sevinci

Kademeli normalleşmeyle kapılarını açan işletmeler 49 gün sonra siftah yaptı. Esnaf, dükkanını açmanın se-vincini yaşarken iş dünyası temsilcileri bir daha kapanma yaşamamak için herkesi dikkatli olmaya çağırdı.

Kovid-19 salgını tedbirleri kapsamında 49 gün aradan sonra atılan kademeli normalleşme adımıyla birlikte işletmeler dün kapılarını yeniden açtı. Müşteri kabul eden birçok işyeri uzun bir aradan sonra siftah yaparken, açılma kararını sevinçle karşılayan iş ve ticaret dünyası temsilcileri de bir daha kapanma yaşamamak için herkesi dikkatli olmaya çağırdı. TESK Başkanı Bendevi Palandöken alınan kararın 2 milyonu aşkın esnaf için olumlu olduğunu belirterek "En önemlisi işsiz kalan binlerce kişi yeniden işine ve aşına kavuşmanın sevincini yaşayacak" dedi.

1 HAZİRAN MİLAT OLSUN

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç ise normalleşmenin ekonomiye adeta ilaç gibi geldiğini belirterek, "Kapalı kaldıkça kaybediyoruz, açıldıkça ekonominin çarkları da açılıyor. 1 Haziran; halkımıza da, işletmelerimize de yeni bir milat olsun. Bir daha kapanmamak için işletmelerimizin Kovid 19'la açık açık mücadele dönemi başladı" dedi. Açık hava mobilya çarsısı MODOKO'nun Başkanı Koray Çalışkan ise "Yasakların kalkmasıyla birlikte biriken talebin ciddi şekilde satışlara yansıdığına şahit olmuştuk. Hatta MODOKO tarihinin en yoğun ziyaretçi sayısına haziran ve temmuzda ulaşmıştı. Aynı durumu bu ilk hafta sonunda da bekliyoruz" dedi.

DÜĞÜN ALIŞVERİŞİ

Züccaciyeciler Derneği Başkanı Mesut Öksüz ise "Özellikle çeyiz kültürünün hakim olduğu ve her yıl 550 bin çiftin evlendiği ülkemizde mağazaların yeniden açılmasının sektörümüze etkisi büyük olacak" dedi. Tutku Yatak Yönetim Kurulu Başkanı Gökmen Kaya da düğün hazırlığında olanların mobilya alışverişlerine hız vereceğini söyledi. Kaşıbeyaz Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kaşıbeyaz ise "Paket servis suni teneffüs için yeterli olmadı. Kademeli normalleşmeyle birlikte sektör ancak kendisini toparlamaya çalışacak" dedi.

ESNAF MEMNUN AMA TEMKİNLİ

Recep Yörük (Kafeteryacı-Kayseri): Çok mutluyuz. Yeniden kapanma yaşanmaması için biz işletme sahibi olarak elimizden geleni yapacağız.

Yakup Çelik (Lokantacı-Osmaniye): Virüs giderek azalıyor. Tamamen bittiği günleri görmeyi istiyoruz artık.

Yaşar Aydın (Kebapçı-Adana): Masalar açıldı, hizmete geçtik. Çocuklarımıza sarılabileceğimiz zamanların gelmesini de istiyoruz, o yüzden biraz dikkat etmeliyiz.

Cabbar Erdoğan (Cağ kebabı işletmecisi-Erzurum): Kademeli normalleşme süreci herkese iyi geldi. İnsanlar erkenden gelip özlemini giderdi.

Mahmur Sürer (Köfteci-Kırklareli): Müşterilerimiz özlemiş olacak ki daha ilk gün ciddi anlamda talep gösterdiler.

Ahmet Harmancı (Restoran sahibi-Gümüşhane): Müşteri kabul edebildiğimiz için çok sevinçliyiz. Ama tedbiri de elden bırakmıyoruz.

Mustafa Bıçakcı (Pideci-Trabzon): Uzun süredir bu anı bekliyorduk. Esnaf zaten zor durumdaydı.

DEVLETİN DESTEK TUTARI 661 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Ekonomi Reformları Programı kapsamında ilk defa yayımlanan bu yılın ilk çeyreğine ilişkin Kamu Maliyesi Raporu'na göre Kovid-19 ile mücadele kapsamında uygulanan tedbirlerin ekonomik büyüklüğü mayıs ayı itibarıyla toplamda 661 milyar liraya ulaşırken, bu tutar GSYH'nin yüzde 11.7'si oldu. Bu tutarın yıl sonuna kadar 715,8 milyar liraya ulaşması öngörülüyor. Vergi ve prim ertelemesi 70,2 milyar lira, kullandırılan kredilerin tutarı 315.1 milyar lira, ertelenen kredi tutarı ise 139 milyar lira oldu.