İlk model fabrikalar kasımda açılıyor, 5 proje de yolda

Sanayi Bakanı Varank, “Sanayicilerimiz için ‘Dijital Dönüşüm Merkezleri’ kuruyoruz. Ankara ve Bursa’da model fabrikalarımızı kasımda açıyoruz. İzmir, Gaziantep, Mersin, Konya ve Kayseri için de planlamalar yapıldı” dedi. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,  Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) genel merkezinde gerçekleştirilen ‘Sanayide Dijital Dönüşüm Günleri’nin dördüncüsünde yaptığı konuşmada, küresel ekonomide yeni bir evreye girildiğini söyledi. Varank, teknolojik değişim ve dönüşümün, çok hızlı bir biçimde hayata dâhil olduğuna işaret ederek, “Yeni teknolojiler, üretimin artık her alanına çok daha yoğun bir şekilde nüfuz ediyor. Nesnelerin interneti, yapay zeka, bulut bilişim, büyük veri ve robotik sistemler gibi uygulamalar, üretimde giderek daha fazla kullanılıyor” diye konuştu.

GELİR DAĞILIMINDA ÇOK İYİYİZ

Son 16 yılda Türkiye’nin çok önemli bir mesafe kaydettiğine işaret eden Varank, şunları kaydetti: “Milli gelirimizi yaklaşık 4 kat, kişi başına gelirimizi 3 kat artırmayı başardık. Makroekonomik temellerimizi güçlendirdik. Gelir dağılımı, finansmana erişim, beşeri ve sosyal kalkınmada çok iyi seviyelere geldik. Evet, son bir aydır belki görece zor zamanlar yaşıyoruz. Ama bunların hepsini atlatacak dirence sahibiz.” 

MAKİNECİLERE SÜRPRİZ ZİYARET

Kendi yol haritalarını takip edeceklerini belirten Varank, “Milli teknoloji, güçlü sanayi vurgusuyla yüksek katma değerli alanları milli ve özgün olarak geliştirme hedefimiz var." Öte yandan Bakan Varank, Makine İhracatçıları Birliği’nin Yönetim Kurulu Toplantısı’na sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette Bakan Varank’ın önceki gün açıkladığı ‘Yerli Makine Teçhizat Destek Programı’ değerlendirildi. Makine İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kutlu Karavelioğlu, programın, Türk sanayicisine Türk makinesi kullandırmak açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.

Sanayiciye ‘Dijital Dönüşüm Merkezleri’

Bakan Varank, “Sanayicilerimiz için ‘Dijital Dönüşüm Merkezleri’ kuruyoruz” dedi. Bu merkezlerde sanayicilerin, deneyimsel eğitim ve danışmanlık hizmetleri alacağını bildiren Bakan Varank, şöyle konuştu: “Dijital dönüşümün, teori ve uygulamasını gerçek bir üretim ortamında deneyerek öğrenecekler. Bu kapsamda, Ankara ve Bursa’da model fabrikalarımızı kasımda hizmete açıyoruz. Bunun yanı sıra İzmir, Gaziantep, Mersin, Konya ve Kayseri model fabrika projelerinin de planlaması yapıldı ve fon kaynakları bulundu. Model fabrikalar, 100 Günlük İcraat Programı’nın da bir parçasıydı. Model fabrikaların içinde, sanayi ile ilgili doktora ve master programlarının uygulama aşamaları da gerçekleştirilebilecek."

‘Yerli yazılım’ girişimi başlıyor

Otomotiv sanayiini elektronik-yazılım sektörü temelinde daha da ileri taşıma hedefleri olduğunu vurgulayan Varank, şunları kaydetti: “Yerli yazılım ürünlerinin çeşitliliğini ve kalitesini artırmayı hedefliyoruz. Ülkemizin yazılım ve yazılım için harcanan emek çöplüğüne dönmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Yerli yazılım ürünlerinin kullanımında başta kamu olmak üzere yeni bir girişim başlatacağız. Bilişim ürünleri ihtiyacının yerli tedarikçilerden sağlanması konusunda, sertifikasyon da dâhil olmak üzere, düzenleyici adımları hayata geçireceğiz.”