İlk maaş ne zaman yatacak? 10 soruda EYT düzenlemesi...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) reformuyla prim gününü doldurup emeklilikte yaşı bekleyen vatandaşların yüzü güldü. Peki EYT'de maaşlar ne zaman yatacak? EYT kimleri kapsıyor? Emekli maaşını bağlatmak için hangi yolu izlemek lazım? Takvim nasıl işleyecek? İşte 10 soruda EYT düzenlemesi...

Türkiye genelinde milyonlarca vatandaşın merakla beklediği emeklilikte yaş düğümü çözüldü. Şimdi 2 milyon 250 bin EYT'li için "önce yasa sonra istifa" süreci yaşanacak. Peki EYT'de maaşlar ne zaman yatacak?

Akşam Gazetesi'nden Okan Güray Bülbü'ün yazısında şu ifadelere yer verildi:

Şayet yasa ocak ayı içerisinde çıkarsa ilk maaş ödemeleri 17-24 Şubat aralığında yapılacak.

EYT düzenlemesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamayla yeni bir sürece girdi. 2 milyon 250 bin EYT'li şimdi yasanın çıkmasını bekleyecek. Yasa çıkınca da EYT'liler SGK'nın yolunu tutacak. Peki bu süreç nasıl işleyecek.

İşte en çok sorulan sorular:

EYT kimleri kapsıyor, yaş sınırı var mı?

Emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin düzenleme, ilk kez 8.9.1999 ve öncesinde sigortalı olmuş kişileri kapsıyor. Bu tarihten sonra ilk kez sigortalı olmuş kişiler için herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Diğer taraftan 8.9.1999 ve öncesinde ilk kez sigortalı olmuş kişiler yaş şartı olmadan emekli olabilecek.

Emekli maaşımı bağlatmak için hangi yolu izlemeliyim?

Kanun yürürlüğe girdikten sonra sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı yeterli olan kişiler hali hazırda bir işte çalışıyorlarsa işlerinden istifa edip SGK'dan aylık talep edecekler. Dolayısıyla kanun yürürlüğe girmeden yapılması gereken herhangi bir şey yok.

Yasa 15 Ocak'ta çıkarsa ilk maaşımı ne zaman alabilirim?

15 Ocak'ta yasanın yürürlüğe girmesi söz konusu olursa 31 Ocak 2023 tarihine kadar SGK'ya yapılan başvurular için 1 Şubat 2023'ten itibaren aylık hesaplanması söz konusu olacak. Bu kişilere 1 Şubat 2023 tarihinde verilecek tahsis numarasının son hanesine göre şubat ayının 17'si ila 24'ü arasında aylığı ödenecektir.

8 Eylül 99 öncesinde işe girişi olan ve Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 'yıl' ve 'prim' şartını tamamlayarak 'yaş' şartını bekleyen 2 milyon 250 bin kişinin içinde yer almayan, prim yahut 25 yılını tamamlayamamış olanlar da prim ve yılını doldurduklarında yine yaş şartını beklemeden emekli olabilecek mi?

Yapılacak düzenleme geçici nitelikte olmayacak. Kaldırılan yaş şartı dışındaki sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartlarını tamamlayanlar o tarihte emekli aylığı talebinde bulunabilecekler.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ