İlk hasat Tekirdağ'da yapıldı! Yerli ayçiçeği tohumu için dönüm noktası

Yerli ayçiçeği tohumu için başlatılan projenin ilk hasadı gerçekleştirildi. Projeyle Türkiye'de ayçiçeği tohumunun geliştirilmesi ve dünyada söz sahibi olunmasını sağlayacak yüksek kaliteli çeşitler elde edilmesi hedefleniyor.

SERDAR SAĞLAM

Yudum ve Tohum Derneği iş birliği ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik desteğiyle 'Yerel Ayçiçeği Tohumu Destekleyici Sosyal Sorumluluk Projesi' başladı. Yüksek verimli yerel tohum geliştirilmesi ve çeşitliliğin artırılması noktasında dönüm noktası olan proje dahilinde ilk hasat 16 Eylül tarihinde Tekirdağ Muratlı'da yapıldı.

ÜÇ TARLADA 10 ÇEŞİT

Proje kapsamında Türkiye'de yerel ayçiçeği tohumunun geliştirilmesi, verim ve kalite bakımından dünya pazarında da söz sahibi olunmasını sağlayacak yüksek kaliteli yerel çeşitler elde edilmesi hedefleniyor. Ayrıca bu bağlamda ayçiçeği tarımı yapan çiftçilere eğitim ve yayım çalışmaları ile teknik uygulama desteği de sağlanıyor. Perşembe günü ise geçen mayıs ayında Tekirdağ Muratlı, Edirne Keşan ve İstanbul'un Silivri ilçelerinde belirlenen üç farklı deneme tarlasında ekimi gerçekleştirilen 2 tescilli, 2 üretim izinli, 6 adet de aday çeşit olmak üzere toplam 10 çeşit yerel tohumdan elde edilen ürünler hasat edildi.

ÇİFTÇİ AĞI KURULDU

Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya, "Biz her zaman doğayı, çevreyi, tarımı ve çiftçileri destekleyen projeler ortaya koymaya çalışıyorken benzer amaçlarla yola çıkan Yudum ile bu projede buluştuk. 'Yerli Ayçiçeği Tohumu Destekleyici Sosyal Sorumluluk Projesi'nin doğuşu Yudum ile tanıştıktan sonra gerçekleşti. Proje kapsamında öncelikle önder çiftçilere tohum desteği sunuldu, çiftçi ağı kuruldu, ayçiçeği tarımı ile ilgili eğitimler verildi. Ardından 3 adet tarlamızda 10 çeşit ayçiçek aday tohum çeşitlerinin denemesi gerçekleştirildi" dedi.

'Yerel Ayçiçeği Tohumu Destekleyici Sosyal Sorumluluk Projesi' Tekirdağ'da tanıtıldı.

HEDEF, ÜRETİM KAPASİTESİNİ ARTIRMAK

Yudum olarak yerli ayçiçek üretiminin artırılması hedefiyle yeni bir projeye imza attıklarını belirten Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh ise, şöyle konuştu: "Hedefimiz yerel tohumlarla yerli üretimde kapasiteyi artırmak. Projeyle Türkiye'de yerel ayçiçeği tohumunun geliştirilmesine; verim ve kalite bakımından dünya pazarında da söz sahibi olunmasına katkı sağlayacağız."

'STRATEJİK ÜRÜN' İLAN ETMELİYİZ

Dünya ayçiçek tohumu ithalatının yüzde 55'ini Avrupa Birliği'yle Türkiye'nin gerçekleştirdiğini belirten Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil de, "Yağlı tohumlarda ham maddede büyük oranda dışa bağımlıyız. Dışarıya 3.5-4 milyar dolar ödüyoruz. Böyle devam ederse, 2030'a kadar yağlı tohum ithal etmek için 16 ila 18 milyar doları dışarıya ödemek zorunda kalacağız" dedi. Büyükhelvacıgil, bunun tek çözümünün ise yerli üretimi artırmak olduğunu belirterek, "Bu proje bunun için çok önemli. Yağlı tohumları stratejik ürün ilan etmeliyiz" diye konuştu.