İlk gün ev sahibi kiracı anlaşması bile oldu! Arabulucuya kira için 7651 başvuru

Kira anlaşmazlıklarında arabuluculuk dönemi 1 Eylül'de başladı. Adalet Bakanı Tunç, “10 günde 7 bin 651 başvuru yapıldı. İlk gün bile uzlaşanlar oldu” dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kiracı ve ev sahipleri anlaşmazlıkları için 1 Eylül'de devreye giren arabulucuk sistemi hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç, "Uygulamanın başladığı 2013'ten bu yana 4 milyon 667 bin 454 dosya arabulucuya gitmiş. Bunlardan 3 milyon 37 bin 865'i anlaşmayla sonuçlanmış. Oran yüzde 70. İhtiyari arabuluculukla zorunluyu ayırmak gerekir. İhtiyari arabuluculukta taraflar anlaşmaya daha yakın, orada başarı oranı yüzde 99'a varıyor ama zorunlu arabuluculukta yüzde 49. Bu bile önemli bir rakam" diye konuştu. Yaklaşık 3 milyon dosyanın yargıya intikal etmeden arabulucuda sonuçlandırılmasının önemli olduğunu vurgulayan Tunç, 600 mahkemenin 10 yılda yapacağı işi arabulucuların çözdüğünü aktardı.

TARAFLAR BİRBİRİNE YAKIN

Bakan Tunç, kiracı ve ev sahipleri anlaşmazlıklarında 1 Eylül itibarıyla arabuluculuk döneminin başladığını hatırlatarak, "Kira davaları, ortaklığın giderilmesi, komşuluk hukuku, kat mülkiyeti.. Burada taraflar birbirine çok yakın, komşular bunlar, yani kiracı ve kiralayan aynı sitede, binada oturabiliyorlar" dedi.

Bu kişilerin birbirleriyle hasım olmasının toplumsal barışı da bozduğunu ifade eden Bakan Yılmaz Tunç, "Arabuluculuğa en yatkın toplum biziz" diyerek şöyle devam etti: "Bahsettiğim davalar bakımından son 10 gün içinde, 8 bin 664 başvuru yapılmış. Kira uyuşmazlıklarından kaynaklı 7 bin 651 başvuru yapılmış. 10 gün boyunca uzlaşma örnekleri bize geliyor. İlk gün bile uzlaşanlar, anlaşanlar oldu. Ortaklığın giderilmesi uyuşmazlıklarından kaynaklı 495 başvuru, kat mülkiyeti uyuşmazlıklardan kaynaklı 453 başvuru, komşuluk hukuku uyuşmazlıklardan kaynaklı 55 başvuru, tarımsal üretim sözleşmelerinden kaynaklı ise 10 başvuru olmuş."

BAKAN TUNÇ'TAN KAN BAĞIŞI

Adalet Bakanı Tunç ve Bakanlık personeli, Türk Kızılay tarafından Adalet Bakanlığı bahçesinde kurulan kan bağışı tırına gelerek kan verdi. Tunç, "Kızılaya yaptığımız bu bağışla hayatlar kurtuluyor" dedi.

FAHİŞ İLANA 349 BİN TL CEZA

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan "Yapılan denetimler neticesinde ikinci el konut piyasasında fahiş fiyat uygulayarak spekülasyon yapan bir kişiye 349 bin TL idari para cezası uygulanmıştır" dedi. Gürcan, piyasa dengesini bozmaya yönelik faaliyetlerde bulunanlara karşı idari yaptırımların uygulanmaya devam edileceğini belirtti.