İlk gün 2.2 milyon kişi AVM'ye koştu

17 günlük tam kapanmanın sona erdiği ilk gün Türkiye genelinde 2.2 milyon kişi AVM'leri ziyaret etti. AYD Başkanı Hüseyin Altaş, rakamın dün ise 3.4 milyonlara geldiğini açıkladı.

SERDAR SAĞLAM

Perakende Günleri'21 dün sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen basın toplantısıyla başladı. Pandemiyle birlikte yaşanan sorunların ve beklentilerin konuşulduğu toplantıda sektöre yönelik devlet desteğinin bir süre daha devam etmesi talep edildi.

DESTEKLER SÜRMELİ

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş tam kapanmada tüketicilerin AVM'leri özlediğini belirterek, "17 günlük tam kapanmanın ardından açılışla birlikte iyi bir tabloyla karşılaştık. İlk gün itibarıyla 2.2 milyona yakın giriş yakaladık. Bu rakam pandemi öncesinde 6.5 milyon civarındaydı. Şu anda günlük 3.4 milyon civarında girişleri yakaladık" dedi.Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ise yaptığı değerlendirmede, azalan turist sayısının perakende sektörü için sorun teşkil ettiğini ifade ederek, "Üyelerimiz arasında en büyük zorluğu yeme-içme konusunda faaliyet gösteren temsilcilerimiz yaşadı. Tedbirlerin, kısıtlamaların kontrollü olarak azaltılacağı günleri hasretle bekliyoruz" diye konuştu. Zincir Mağazalar Derneği (ZMD) Başkanı Serhan Tınastepe ise "Desteklerin artarak devam etmesi çok kritik. Birçok şirketimiz 4-5 yıldan önce kendini toparlayamayacak durumda. Hibe mekanizması daha etkin çalışmalı" ifadelerini kullandı.

QR KODLA ÜRÜN GÜVENLİĞİ SİSTEMİ GELİYOR

Ev dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Başkanı Melih Şahinöz ise tüketicinin dışarıda yiyip içtiğine güvenebileceği bir sistem geliştirdiklerini belirterek, "Eylül 2021 itibariyle restorana girdiğinizde QR kodla sipariş verir gibi, yine QR ile ilgili tedarikçisinin güvenliği görebilecek, yediğiniz ürün güvenli mi diye bakabileceksiniz. Bunu dünyada ilk defa hayata geçiren ülke olacağız" diye konuştu. Şahinöz, Türk halkının pandemi travmasını hızlıca atlatacağını da vurguladı.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ BEKLİYORUZ

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Galip Aykaç, Türkiye'ye bu dönemde tedarik sorunu yaşatmadıklarına işaret etti. Gıda fiyatlarının küresel bazda arttığına dikkat çeken Aykaç, "2021'in ikinci yarısından itibaren enflasyonda düşüş bekliyoruz" diye konuştu. Zincir Mağazalar Derneği (ZMD) Başkanı Serhan Tınastepe ise, kısa çalışma ödeneğinin bir süre daha devam etmesini talep ettiklerini, kredilerin yanında hibe desteği istediklerini de belirtti.