Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın bu yıl ihalesinin planlandığını açıkladığı ve Türkiye’nin ilk off-shore (denizde) Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) rüzgar santralı olacak proje için, dünyada en fazla rüzgar potansiyeline sahip bölgeler arasında Ege Denizi öne çıkıyor. Genellikle 20-50 metre derinlikte kurulan off-shore santrallerin ilk örneğinin, Türkiye’nin denizleri bu açıdan dikkate alındığında “yakın deniz” şeklinde gerçekleştirilmesi ağırlık kazanıyor.
SIĞ SU MALİYETİ DÜŞÜRÜR
Türkiye’deki denizlerin okyanus derinliğinde olmaması, maliyetleri düşürecek bir etken olarak değerlendiriliyor. Bu yıl ilkbahar aylarında ihale şartları netleşecek proje için, Ege’de özellikle Bozcada’nın kıta sahanlığı içinde kalan bölgelerinin ve Gökçeada açıklarının, Çanakkale bölgesi ve Saros Körfezi ile Trakya’nın Karadeniz kıyılarının ciddi potansiyel bulundurduğu ifade ediliyor.
POTANSİYEL 32 BİN MW
Siemens Gamesa Yenilenebilir Enerji Türkiye Üst Yöneticisi Hakan Yıldırım, ülkenin rüzgar enerjisinde “birinci lig”e çıkması yönünde çok olumlu adımlar atıldığını söyledi. WindEurope Başkanı Giles Dickson ise Türkiye’nin off-shore rüzgar potansiyelinin de oldukça yüksek olduğuna işaret ederek, “Analizler, Türkiye için off-shore potansiyelinin 32 bin megavat seviyesinde olabileceğini gösteriyor” diye konuştu.
Derinlerdeki potansiyel de değerlendirilebilir
Giles Dickson sözlerine şöyle devam etti “Türkiye’nin denizlerindeki derinlikler bu potansiyelin kullanılmasını geciktirmiş olabilir ama denizlerin derin taraflarındaki potansiyel de şimdilerde trend olmaya başlayan yüzer off-shore rüzgar santralleriyle değerlendirilebilir. Yüzer off-shore rüzgar santralleri 60 metrenin üzerindeki derinliklerde enerji üretilmesine izin veriyor”