İlk çeyrekte %7 rekor büyüme

Türkiye yine şaşırttı. En hızlı büyüyen üçüncü ülke olduk. Türk ekonomisi 2021'e güçlü başlangıç yaparak ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdü. Yakalanan bu rakamla OECD'nin ve Avrupa'nın zirvesine yerleşen Türkiye, dünyada ise en hızlı büyüyen 3. ekonomi oldu.

Geçen yılı yüzde 1.8 büyümeyle geride bırakan Türkiye ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde de beklentileri aşarak yüzde 7 büyüdü. Beklentiler yüzde 6.4 büyüme olacağı yönündeydi. Yakalanan yüzde 7'lik büyümede ekonomi yönetiminin aldığı önlemler eklili olurken, Türkiye yine dünyayı şaşırtmayı başardı. Türkiye yüzde 7'lik büyüme ile Avrupa'nın zirvesine yerleşirken dünyada ise verisi açıklanan 53 ülke arasında Çin ve Moğolistan'ın ardından en hızlı büyüyen 3. ekonomi oldu.

OECD'DE LİDER TÜRKİYE

Yılın ilk çeyreğinde Çin yüzde 18.3, Moğolistan ise yüzde 15.7 büyüdü. Türkiye, Çin'in üye olmadığı OECD'de de liderliği yakalarken G20'de ise Çin'in ardından en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi konumunda yer aldı. Aynı dönemde Fransa yüzde 1.5, ABD yüzde 0.4 ve Kanada yüzde 0.3 büyüyebildi. İngiltere ekonomisi yüzde 6.1, Almanya ve Meksika ekonomileri de yüzde 3.1 daraldı.

SANAYİDEN GÜÇLÜ KATKI

Dün açıklanan verilere göre büyümeye en yüksek katkı sanayi cephesinden geldi. Sanayi üretimi yüzde 11.7 büyüme göstererek büyümeye 2.46 puanlık katkı sağladı. Tarım sektörü de yüzde 7.5 büyürken büyümeye katkısı 0.21 puan oldu. Geçen yıl ilk çeyrekte küçülen inşaat sektörü yüzde 2.8 büyümeyi başardı. Açılma nedeniyle hizmetler sektöründe de ilk çeyrekte yüzde 5.9'luk büyüme yaşandı. Hizmetler sektörünün büyümeye 1.35 puanlık katkısı dikkat çekti.

YATIRIMLAR HIZLANDI

Açıklanan verilen büyümenin önümüzdeki dönemde de artarak süreceğinin işaretlerini verdi. Özellikle makine-teçhizat yatırımında yüzde 30.5 büyüme dikkat çekti. İkinci çeyrekte baz etkisiyle beraber büyümenin çift hanelere ulaşması bekleniyor. Son iki çeyrekte ise aşılamanın seyri belirleyici olacak.

TL POZİTİF AYRIŞTI

Türk Lirası, Türkiye'de ilk çeyrek büyüme verilerinin beklenenden iyi gelmesiyle beraber dün dolara karşı en fazla değer kazanan gelişen ülke para birimi oldu. Yeni haftaya 8.58 liradan başlayan dolar büyüme rakamı açıklandıktan sonra 8.47 seviyesine kadar geriledi.

YATIRIMLA BÜYÜDÜK

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan: Büyümenin % 56'sı dış talep ve yatırımlardan geldi. Bu, dengeli ve sağlıklı büyümenin göstergesi. Büyümenin finans kalitesi önceliğimiz.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: İmalat sanayii % 12.2 büyüdü. Hedefimiz üreterek büyümek.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş: İhracat büyümeye yüzde 1.1 katkı verdi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: Tarım sektörü 10 çeyrektir kesintisiz büyümeye devam ediyor.

EKONOMİSTLER TAHMİN ÇITASINI YÜKSELTTİ OECD DÜŞÜRDÜ

Yüzde 7'lik büyümenin ardından ekonomistler yıl sonu için tahmin çıtasını yükseltti. Ekonomistlerin halen yıllık büyüme beklentileri yüzde 5.5 seviyesinde bulunurken Albaraka Türk Başekonomisti ve Stratejik Planlama Müdürü Dr. Ömer Emeç "2021 yıl genelindeki büyüme tahminimizi yüzde 6,2'ye revize ediyoruz" dedi. Ekonomist Haluk Bürümcekçi ise "İkinci çeyrekte baz etkisi nedeniyle yüzde 20'ye yakın çift haneli büyüme söz konusu olacak" diye konuştu. OECD ise ekonomistlerin aksine Türkiye'nin 2021 için büyüme tahminini yüzde 5.9'dan yüzde 5.7'ye çekti. 2022 için de yüzde 3'ten yüzde 3.4'e yükseltti.

İŞ DÜNYASI MEMNUN! MORAL BULDUK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: Yüzde 7 büyüme memnuniyet verici. Başta hizmetler kesimi olmak üzere, salgından en fazla olumsuz etkilenen ve büyümeden yeteri kadar pay alamayan sektörlerimiz için destek adımlarının sürdürülmesini istiyoruz.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle: Net ihracatın büyümeye katkısı yüzde 1.1 oldu. Bu, pandemide üretimin aksamadığını ve ihracatın duraksamadığını gösteriyor.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak: Türkiye artık sadece büyüyen değil büyümenin ivmesini de artıran bir döneme girdi. Sürdürülebilir ve kaliteli bir büyüme kompozisyonun olduğunu gözlemlemek sevindirici oldu.

MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan: Yüzde 7'lik büyüme, iş dünyasının ekonomiye güvenini teyit ediyor. Büyüme hız kesmeden sürecek.

ASKON Başkanı Orhan Aydın: Sene başında gelen veriler bizleri yanıltmadı. Potansiyelimizin ve gücümüzün farkına varalım. Türkiye üretim noktasında tercih edilen bir ülke olmuştur.

TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan: Ekonomimizin toparlanma sürecini istikrarlı bir şekilde devam ettirdiğini göstermesi önemli.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç: Yüzde 7'lik büyüme ekonominin tüm aktörlerine moral oldu. Son 6 çeyrektir makine-teçhizatta müthiş bir yatırım trendi devam ediyor.

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran: Türkiye ekonomisinin temelinin sağlam olduğu bir kez daha kanıtlandı.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir: Pandeminin devam eden olumsuz etkilerine rağmen yüksek bir büyüme görmemiz oldukça önemli.

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar: Yeni açılım kararları büyümeye ilave olumlu katkıda bulunacak.