İlk beş ayda 250 bin kişiyi kaçak elektrik çarptı  

Uğur Yüksel, “Geçen yıl Türkiye'de 550 bin kişi kaçak kullanımdan yakalandı ve mahkemeye verildi. Bu yılın ilk 5 ayında da yaklaşık 250 bin kişi yakalandı'' dedi. 

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Genel Sekreteri Uğur Yüksel, elektrik dağıtım şirketlerinin  kayıp-kaçakla mücadelesinin süreceğini söyledi. Yüksel, "Dağıtım şirketleri olarak kayıp-kaçağı bir kader olarak görmüyoruz. Bu çözülmesi gereken bir sorun. Mücadelenin sonunda bu oran tek haneli rakamlara inecek" diye konuştu. 

YARISI DOĞAL KAYIP 

Yüksel, kayıp-kaçak bedelinin tüketiciye yansıtılmasının tüm dünyada örneklerin bulunduğunu aktardı. Yüksel, teknoloji kullanımı ile anlık olarak ne kadar enerjinin nerede kaybolduğunun ölçülebildiğini ifade ederek, “Şu anda yüzde 14'lük kayıp-kaçak oranının yarısı doğal teknik kayıp, yarısı da teknik olmayan kayıp, yani kaçak. Türkiye'de Dicle, Vangölü ve Aras dağıtım bölgelerini çıkardığımızda kayıp-kaçak ortalaması 

yüzde 8” ifadelerini kullandı. 

DOĞU’DA AZALIŞTA 

Elektrik dağıtım özelleştirmelerinin tamamlanmasıyla 2014'te 651 bin kişinin kaçak elektrik kullandığının belirlendiğini, 2015’teyse 550 bin kişinin kaçak kullanımdan mahkemeye verildiğini aktaran Yüksel şunları kaydetti: "Bu yılın ilk 5 ayında yaklaşık 250 bin kişi yakalandı. Bu kişilerden cezasıyla birlikte kullandığı miktar hesaplanıp tahsil ediliyor. Kayıp-kaçağın fazla olduğu Dicle ve Vangölü EDAŞ bölgelerinde yıllık talep artışı yüzde 10'ların üstündeydi. 2015 itibarıyla bu rakam, yüzde 2'ye kadar geriledi çünkü insanlar yakalanıyor ve yakalandıkça kullandığı elektriğin parasını ödeyeceği için eskisi gibi tüketmiyor, bir başka deyişle israf etmiyor."

Küresel kayıp çok büyük

Dünyada yılda 89 milyar dolarlık kaçak Northeast Group'un hazırladığı “Gelişen Piyasaların Akıllı Şebekesi: 2015 Görünümü” raporuna göre, tüm dünyada elektrik hırsızlığının maliyeti yılda 89,3 milyar doları buluyor.